Η Ρουμανία στην κορυφή της κατανάλωσης κρέατος

01 July 2022

Η Ρουμανία  στην κορυφή της κατανάλωσης κρέατος

H Danone Romania, σε πρόσφατή έρευνά της στη Ρουμανία, διαπίστωσε πως το κρέας παραμένει ένα απαραίτητο προϊόν στο τραπέζι των Ρουμάνων πολιτών. Μάλιστα, το 56% καταναλώνει κρέας σχεδόν καθημερινά και το 31% 1-2 φορές την εβδομάδα.

Όμως, ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα vegan προϊόντα. Το 34% των Ρουμάνων καταναλώνουν τακτικά χορτοφαγικά προϊόντα, το 8% από αυτά ακόμη και σχεδόν κάθε μέρα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο καταναλώνει περιστασιακά.

Τα προϊόντα vegan παρουσιάζουν αυξητική τάση στις προτιμήσεις των Ρουμάνων καταναλωτών, ενώ τα προϊόντα αυτά εισάγονται όλο και πιο συχνά στην καθημερινή διατροφή, χωρίς να περιορίζονται πλέον σε περιόδους νηστείας ή σε ορισμένες τροφικές δυσανεξίες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Danone Romania, το 51% των Ρουμάνων θεωρούν ότι τα vegan προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία, ενώ το 16% αγοράζουν τέτοια προϊόντα για τη γεύση τους και το 13% επειδή έχουν αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Το ένα τρίτο του πληθυσμού καταναλώνει τακτικά προϊόντα vegan και ένα άλλο τρίτο περιστασιακά. Η τακτική κατανάλωση vegan προϊόντων είναι υψηλότερη μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 25-34 ετών.

Επί του παρόντος, 6 στους 10 Ρουμάνους καταναλωτές εξετάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά την αγορά ενός προϊόντος. Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη Danone (Βουλγαρία και Ουγγαρία) η προσοχή που δίνεται στις επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά την επιλογή των προϊόντων διατροφής από τους Ρουμάνους είναι πολύ υψηλότερη από τις άλλες χώρες της μελέτης.

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με την έρευνα της Danone, ο όρος flexitarian είναι γνωστός από το 35% των Ρουμάνων, 15% περισσότερο από το συνολικό δείγμα και των 3 χωρών στις οποίες διεξήχθη η μελέτη. Επιπλέον, το 7% των Ρουμάνων είναι flexitarians, το 4% περισσότερο από το συνολικό δείγμα από τις άλλες τρεις υπό ανάλυση χώρες, το 3% είναι χορτοφάγοι και μόνο το 1% είναι vegans. Ταυτόχρονα, το 89% των Ρουμάνων δεν ακολουθούν καμία δίαιτα, το 92% από αυτούς είναι άντρες.

  • Η Danone (Groupe Danone) είναι πολυεθνική εταιρία τροφίμων με έδρα το Παρίσι, ενώ ιδρύθηκε στην Μπαρτσελόνα της Ισπανίας. Με την επωνυμία πωλούνται ως επί πλείστον γαλακτοκομικά προϊόντα.
01 July 2022
Banner
Banner