Η προοπτική της αγοράς χοιρινού είναι ευοίωνη, σύμφωνα με την Interporc

01 November 2022

Η προοπτική της αγοράς χοιρινού είναι ευοίωνη, σύμφωνα με την Interporc

Σε μια, αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για την αγορά, ο τομέας των λευκών χοίρων πάει πολύ καλά και στο εξωτερικό, διαπίστωσε o Daniel de Miguel, διευθυντής της ισπανικής διεπαγγελματικής οργάνωσης χοιρινού κρέατος Interporc κατά τη συμμετοχή του στη συνάντηση της Livestock Fair, Industrial and Agrifood SEPOR, με θέμα «Προοπτικές της αγοράς χοίρων».

Ο De Miguel επεσήμανε ότι «το 2022 οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα όλο και πιο δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον», με παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξήσεις των πρώτων υλών, οι κίνδυνοι ελλείψεων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η μείωση της κατανάλωσης, η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης, κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ευρώπη κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι η παραγωγή παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με το 2021, όταν έσπασε το ρεκόρ με 5,19 εκατομμύρια τόνους.

Όσον αφορά τις κύριες προοπτικές για το μέλλον του κλάδου, ο de Miguel δήλωσε ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να είναι περίπλοκη, αλλά ότι «οι ισπανικές εταιρείες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση στο εξωτερικό, γεγονός που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση στις καλύτερες δυνατόν συνθήκες».

Και για την εσωτερική αγορά, εξήγησε ότι «η μείωση της κατανάλωσης κρεάτων είναι μια τάση που συνεχίζεται, αν και τα χοιρινά προϊόντα είναι αυτά που αντιστέκονται, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια τους».

Τέλος, ο διευθυντής της Interporc κάλεσε ολόκληρο τον κλάδο «να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να κρατήσει τη χώρα μας απαλλαγμένη από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Στη Διεπαγγελματική αναπτύσσουμε εκστρατείες ενημέρωσης και συνεργαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο με τις αρχές, αλλά δεν πρέπει να χαμηλώνουμε την επιφυλακή μας ή να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων, γιατί διακυβεύονται πολλά».

01 November 2022
Banner
Banner