Η ΠΟΚΚ εν μέσω πανδημίας – άρθρο του Σταύρου Πέρρου

15 April 2021

Η ΠΟΚΚ εν μέσω πανδημίας – άρθρο του Σταύρου Πέρρου

Γράφει ο Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου (Νο 92) του Meat News.

Κλείνουμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, ένα τρίμηνο που σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα επιβίωσης που εξακολουθεί να δίνει ο κλάδος μας, δηλαδή ο χώρος του παραδοσιακού κρεοπώλη, εδώ και ένα χρόνο.

Η χώρα μας βίωσε εξαιτίας της πανδημίας μια πρωτοφανή και ιδιόμορφη κατάσταση στην οποία το παρήγορο μεν είναι πως τα κρεοπωλεία, ως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, παρέμειναν ανοικτά όμως οι επιπτώσεις ανάγονται σε θετικές και αρνητικές. Οι δεύτερες σχετίζονται με την οικονομική πραγματικότητα η οποία αφορά όχι μόνο τους κρεοπώλες αλλά το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που στηρίζουν την οικονομία μέσω της φορολογίας και των εσόδων, αναδεικνύοντάς τους σε ραχοκοκαλιά του κράτους η οποία τείνει να διαρραγεί. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε «ελαφρύνσεις» στο τομέα της ασφάλισης, της φορολογίας, της ανανέωσης του εξοπλισμού, της δια βίου μάθησης αλλά και τη διασφάλιση του κλάδου μας από τις πολυεθνικές μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού σε ότι έχει να κάνει με το κρέας.

Εν μέσω των ανωτέρω αντιξοοτήτων, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, στις αρχές του 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με την ασθένεια της «Αφρικανικής Πανώλης» η οποία θορύβησε όχι μόνο τον καταναλωτή αλλά και τον επαγγελματία κρεοπώλη. Με ταχείς ρυθμούς εκδώσαμε δελτίο τύπου για την Αφρικανική Πανώλη προς το ΥΠΑΑΤ, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδίες, στα Σωματεία – Μέλη – Ενώσεις καθώς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με θέμα: «Αφρικανική Πανώλη Χοίρων Νόσος ΜΗ μεταδιδόμενη στον άνθρωπο» μέσω του οποίου ενημερώθηκαν άπαντες, ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός ιδιωτικής φύσεως το οποίο δε σχετίζεται με τις οργανωμένες - πιστοποιημένες μονάδες από τις οποίες προμηθεύονται οι κρεοπώλες. Με τη συνδρομή των κτηνιατρικών αρχών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, πριν ακριβώς ένα χρόνο, με την εμφάνιση του covid-19 βρεθήκαμε έκπληκτοι σε μια ιδιότυπη κατάσταση που κανείς μας δε φανταζόταν ότι θα βίωνε στη πραγματικότητα. Άμεσα ενημερώσαμε τα μέλη μας για τα «Μέτρα Πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού» και παράλληλα αποστείλαμε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υφυπουργό (τότε) Πολιτικής Προστασίας, ΓΣΕΒΕΕ καθώς και Σωματεία- Μέλη -Ενώσεις-ΜΜΕ με θέμα: «Ένταξη Κρεοπωλών στο πλαίσιο στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων». Επιπλέον, γνωστοποιήσαμε με έγγραφό μας προς τη ΓΣΕΒΕΕ τον ΚΑΔ της Ομοσπονδίας αλλά και των πρωτοβάθμιων οργανώσεών μας. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εν μέσω της λαίλαπας που ταλάνιζε και ταλανίζει μέχρι σήμερα τη χώρα μας. Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης παραμείναμε ενωμένοι κρατώντας ζωντανές τις επιχειρήσεις μας. Αποδείξαμε πως είμαστε αρωγοί στο κράτος και στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, τον επόμενο μήνα, αποφασίστηκε ερήμην της ΠΟΚΚ η εφαρμογή του συστήματος καταγραφής αποθεμάτων σε αρνιά- κατσίκια και αυγά με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούμε έντονα στο Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης, στον Υπουργό και την υφυπουργό ΥΠΑΑΤ για το «Σύστημα καταγραφής αποθεμάτων και τροφίμων». Επειδή το μέτρο της υποχρεωτικής δήλωσης αποθεμάτων κρέατος ή πλατφόρμα για τις ελληνοποιήσεις όχι μόνο δυσχέρανε αλλά και περιέπλεξε του κρεοπώλες σε μια κατάσταση από την οποία αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν ένεκα φόρτου εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργούσε αναίτιες εξαρτήσεις σε τρίτα πρόσωπα, τους λογιστές. Παράλληλα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των διαφημίσεων από τις πολυεθνικές έφερε σε σύγχυση τον καταναλωτή γιατί το φθηνό αρνί ή κατσίκι που υποσχόταν κυμαινόταν στη σφαίρα της φαντασίας, ήταν δηλαδή ανύπαρκτο. Παρόλα αυτά με παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στα Μέσα Μαζικής, ενημέρωση με την βοήθεια των τοπικών Σωματείων – Μελών και Ενώσεων πετύχαμε να πληροφορήσουμε ορθά τον καταναλωτή ο οποίος και μας εμπιστεύτηκε για τις Πασχαλινές του αγορές. Παράλληλα ζητήσαμε εκ νέου την ένταξη των κρεοπωλών στο πλαίσιο στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων, εφόσον η εν λόγω ένταξη των όποιων βοηθημάτων για τις πληγείσες επιχειρήσεις αποσκοπούσε στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων αποτρέποντας το μαρασμό – αφανισμό ενός ζωτικού κλάδου επαγγελματιών για την ελληνική οικονομία.

Στείλαμε επιστολή (δύο φορές το Μάϊο και Ιούλιο) στις Τράπεζες την οποία και κοινοποιήσαμε σε ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΕΕ, Σωματεία – Μέλη – Ενώσεις με θέμα: «Μείωση ποσοστού παρακράτησης συναλλαγών μέσω POS». Θεωρούμε πως ως ελεύθεροι επαγγελματίες με τη χρήση των πλαστικών συναλλαγών συμβάλλουμε στη τόνωση της αγοράς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όμως με τους υπάρχοντες όρους παρακράτησης τα έσοδα του επιχειρηματία ελαχιστοποιούνται γι αυτό και επιβάλλεται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης.

Μέσα στο καλοκαίρι, χαρακτηριστικά τον Αύγουστο του 2020, στείλαμε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΟΔΥ και κοινοποίηση στα Σωματεία- Μέλη – Ενώσεις – ΜΜΕ με θέμα: «Ένταξη Κρεοπωλών στο πλαίσιο στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων». Επιπλέον εστάλη επιστολή στη ΓΣΕΒΕΕ και κοινοποίηση στα Σωματεία – Μέλη – ενώσεις – ΜΜΕ, με θέμα: «Αποζημίωση Ελεύθερου Επαγγελματία- Κρεοπώλη». Ζητήσαμε την οικονομική στήριξη του ελεύθερου επαγγελματία – κρεοπώλη σε περίπτωση που υποχρεωθεί να κλείσει το κατάστημά του αναγκαστικά λόγω επιβολής καραντίνας ή από εξωγενείς παράγοντες, όπως φορείς του ιού ή ασυμπτωματικά άτομα. Παράλληλα την ένταξη και του ελεύθερου επαγγελματία – κρεοπώλη στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου κατά 40% σε όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Μέχρι στιγμής δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω επιδότηση έχουν οι απασχολούμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εργαζόμενοι υπάλληλοι ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες- κρεοπώλες, έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις.

Το Νοέμβριο του 2020 εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για την έλλειψη αναφοράς στο ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων με επιστολή προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, το ΕΕΑ και κοινοποιήσαμε στη ΓΣΕΒΕΕ και τα Σωματεία – Μέλη μας. Θεωρήσαμε, ότι είναι αδικαιολόγητη η μη αναφορά σε ένα κλάδο επαγγελματιών ο οποίος τροφοδοτεί με όλες του τις δυνάμεις την ελληνική οικονομία και δεν έπαψε να εξυπηρετεί με ευσυνειδησία και συνέπεια το φίλο καταναλωτή. Τέτοιου είδους ενέργειες ωθούν τον καταναλωτή στις εφοδιαστικές αλυσίδες πολυεθνικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα με επιστολή μας στη ΓΣΕΒΕΕ θίξαμε το θέμα για τη «Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές». Πιστεύουμε πως από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία ο κρεοπώλης στάθηκε απρόσκοπτα στο πλευρό του καταναλωτή και έκανε ότι ήταν δυνατό για την εξυπηρέτησή του, ώστε να μη λείψει κάτι από το τραπέζι του. Επομένως η Κυριακή πρέπει να παραμείνει αργία ως έχει, ενώ η κατάργησή της εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι συντελούν στο να γίνει κατεστημένο.

Από 2018 η Ομοσπονδία μας είχε αιτηθεί τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πιστοποίησης εργαζομένων» πράγμα το οποίο έγινε πραγματικότητα και βρίσκεται πλέον στη τελική του ευθεία. Αφορά τους υπαλλήλους των παραδοσιακών κρεοπωλείων οι οποίοι μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων θα αποκτήσουν πιστοποίηση όχι μόνο για την πώληση και διαχείριση του κρέατος αλλά και των παρασκευασμάτων. Με το τρόπο αυτό πετύχαμε να πιστοποιήσουμε με ευρωπαϊκό πρότυπο κάθε κρεοπώλη - κρεοτέχνη. Θα αρχίσουμε να έχουμε απολαβές από την υλοποίηση του προγράμματος από τα τέλη του Α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξασφαλίζει στα κρεοπωλεία μέλη μας πιστοποίηση των υπαλλήλων τους σε βάση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής που ανήκετε.

Με το ερχομό της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα από το Μάρτιο του 2021 συμμετέχουμε με τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στη λειτουργία της σχετικής Ομάδας Εργασίας που αφορά την «Προδιαγραφή για την παραγωγή πιστοποιημένου χοιρινού κρέατος» στο πλαίσιο των απαιτήσεων του σχήματος πιστοποίησης AGRO 8.

Κλείνοντας, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως ήταν μια χρονιά δύσκολη για όλους μας. Δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε εκ του σύνεγγυς τις καθιερωμένες συνεδριάσεις του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΚΚ γι αυτό και πραγματοποιήσαμε μέσω τηλεδιάσκεψης, με όλα τα προβλήματα της πρώτης φοράς, μια συνεδρίαση την οποία και θα επαναλάβουμε όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα για τον covid-19. Ένα είναι το βέβαιο πως δε μείναμε αδρανείς ούτε και με σταυρωμένα τα χέρια. Μέσα από σκληρή δουλειά κάναμε τους στόχους μας πραγματικότητα υπερασπιζόμενοι τα πιστεύω μας για μια ισχυρή αγορά, ισχυρή κοινωνία και ισχυρά παραδοσιακά κρεοπωλεία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. !!!

15 April 2021