Η νίκη του αγροτικού κόμματος στη Ολλανδία, θα αλλάξει τα δεδομένα στην κτηνοτροφία;

29 March 2023

Η νίκη του αγροτικού κόμματος στη Ολλανδία, θα αλλάξει τα δεδομένα στην κτηνοτροφία;

Το κόμμα των αγροτών που είχε προβάδισμα στις πρόσφατες επαρχιακές εκλογές της Ολλανδίας, πιθανόν να αλλάξει την ατζέντα της κυβέρνησης, στα σχέδια που έχει για τη γεωργία και τη μείωση των εκπομπών το αζώτου.

Οι Ολλανδοί αγρότες, με ανάποδες τις ολλανδικές σημαίες στα τρακτέρ και στα αγροκτήματά τους, δήλωναν την αντίθεσή τους στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, αποτέλεσμα της συμφωνίας του 2015 με την Ε.Ε. για συρρίκνωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έως το 2030, με σκοπό τη μείωση του αζώτου κατά 50% σε εθνικό επίπεδο.

Οι υπουργοί, μάλιστα, χαρακτήρισαν την πρόταση «αναπόφευκτη μετάβαση» που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, της γης και των υδάτων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένοι αγρότες θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών στις 15 Μαρτίου, θα μπορούσαν να σημαίνουν μια αλλαγή στην τύχη των Ολλανδών αγροτών. Το Boer-Burger Beweging (BBB) ή Κίνημα Αγρότη-Πολίτη σημείωσε σημαντική νίκη και  πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στη Γερουσία (άνω Βουλή της Ολλανδίας), κερδίζοντας 17 από τις 75 έδρες.

Τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς της Ολλανδίας αναμένεται επίσης να κερδίσουν 15 έδρες και ο κυβερνητικός συνασπισμός της ολλανδικής κυβέρνησης που αποτελείται από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), τους Δημοκρατικούς 66 (D66), την Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και την Χριστιανική Ένωση (CU), πρόκειται να χάσει 8 από τις 32 έδρες της.

Η επικεφαλής του BBB Caroline van der Plas είπε στον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Radio 1 ότι «…οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ ξεκάθαρα ενάντια στις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας το αποτέλεσμα των εκλογών αφορούσε κάτι περισσότερο από το ζήτημα της ρύπανσης των αγροκτημάτων. Το άζωτο είναι πλέον σύμβολο δυσαρέσκειας στη χώρα, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του BBB αισθάνονται αόρατοι από τους πολιτικούς στη Χάγη».

Ο Jeroen Candel, αναπληρωτής καθηγητής Τροφίμων και Γεωργικής Πολιτικής στο Wageningen University & Research (WUR), ανέφερε πως αυτές οι επαρχιακές εκλογές είναι πιθανό να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις γεωργικές πολιτικές στην Ολλανδία στο μέλλον: «Πρώτον, το κόμμα BBB εκπροσωπεί κυρίως τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα των αγροτών και είναι ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης για τις εκπομπές αζώτου. Δεύτερον, τώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία του στη Γερουσία, μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο για αυτούς να γίνουν αποδεκτά τα σχέδιά τους για το άζωτο από το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Ο Max van der Sleen, οικονομολόγος στο ολλανδικό δίκτυο Mobilization for Environment, πρόσθεσε ότι η νίκη του BBB την περασμένη εβδομάδα θα αυξήσει επίσης τον σεβασμό για τον αγροτικό τομέα: «Οι αγρότες θα μπορούν πλέον να έχουν περισσότερο λόγο στην πολιτική. Με περίπου το 7% του ολλανδικού πληθυσμού να ζει σε αγροτικές περιοχές, η νίκη του BBB σημαίνει ότι ο αγροτικός τομέας θα αποκτήσει δυσανάλογα μεγαλύτερη σημασία», σχολίασε ο van der Sleen.

Είναι το άζωτο πρόβλημα;

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Ωστόσο, οι μέθοδοι εκτροφής του είναι εντατικές, με σχετικά μεγάλο αριθμό ζώων και λιπασμάτων. Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο έδαφος και το νερό της χώρας, ενώ τα επίπεδα είναι επί του παρόντος υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν υπάρχει μια επιλογή στη νομοθεσία μεταξύ του να κερδίζεις χρήματα ή να φροντίζεις τη φύση, η κυβέρνησή μας έχει επιλέξει τα τελευταία 12 χρόνια να βγάλει χρήματα», είπε ο Van der Sleen και εξήγησε: «Όταν όμως η Ε.Ε. ανακοίνωσε το 2007 ότι θα σταματήσει με την ποσόστωση γάλακτος επειδή η Κίνα έγινε μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά, η Ολλανδία άρχισε να αυξάνει τον κτηνοτροφικό τομέα της και η παραγωγή γάλακτος της χώρας αυξήθηκε κατά 30% από τότε. Έτσι, αντί να εξισορροπηθεί στον αγροτικό τομέα με προστασία του περιβάλλοντος, η Ολλανδία συνέχισε να αυξάνει την παραγωγή του κτηνοτροφικού τομέα της».

Ο Douwe Mulder, αγρότης και ιδιοκτήτης οικογενειακής φάρμας στο Friesland της Βόρειας Ολλανδίας όπου εκτρέφει 200 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής είπε: «Οι αγρότες τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ολλανδία βλέπουν τη νομοθεσία διαφορετικά, γιατί εξαρτάται από το ποιος αγρότης έχει την άδεια παραγωγής, αφού ο νόμος έλεγε για να συνεχίσει η γαλακτοπαραγωγή, χρειάζεται άδεια. Όσοι δεν πάρουν άδειες θα αναγκαστούν να κλείνουν επιχειρήσεις και είναι εξαγριωμένοι. Μας πλήγωσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εκπομπές μας είναι περισσότερες από αεροπλάνα και αυτοκίνητα. Αλλά στο αγρόκτημά μας, παρακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς στόχους και εστιάζουμε στη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ της γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος μας δεν είναι να αρμέγουμε επίσης πολλές αγελάδες ή να χρησιμοποιούμε υπερβολική κοπριά που θα οδηγήσει σε ρύπανση».

Ο καθηγητής Candel τόνισε επίσης ότι υπάρχουν επίσης μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ολλανδία από άλλες χώρες της Ευρώπης: «Αν κοιτάξετε τη Γαλλία, έχουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα για αυτό που αποκαλούν αγροοικολογία, μέσω του οποίου προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη γεωργία και να βρουν πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής. Στην Αυστρία και τη Δανία , η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Έτσι υπάρχουν και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν ήδη αναλάβει δράση σε παλαιότερη φάση», είπε. Ο Van der Sleen, επίσης, συμφωνώντας είχε δηλώσει πως «ακόμη και η Ελβετία όπου έχουν δώσει προτεραιότητα στην υγεία και λένε ότι θα παράγουν υγιεινά τρόφιμα με καλές συνθήκες για τους αγρότες, θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι οι τιμές των τροφίμων θα ήταν υψηλότερες. Με άλλα λόγια, αναλαμβάνουν λιγότερη παραγωγή, αλλά υψηλότερες τιμές, επειδή πιστεύουν ότι αυτό είναι πανάκεια. Επομένως, αυτή είναι μια κατεύθυνση που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν οι Κάτω Χώρες».

Πηγή: www-dw-com

29 March 2023
Banner
Banner