Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά κόκκινου κρέατος

23 June 2023

Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά κόκκινου κρέατος

Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι σφαγές χοίρων στην Κίνα πρόκειται να αυξηθούν, προσεγγίζοντας τα 701,5 εκατ. κεφάλια έως το τέλος του 2023. Αυτός ο αριθμός δείχνει πως η παραγωγή επανέρχεται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από τα μεγάλα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF). Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να περιοριστεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών που εμποδίζουν παραγωγή.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι τα τοπικά κρούσματα ASF τον χειμώνα του 2022 οδήγησαν σε μαζική σφαγή χοίρων, αυξάνοντας τις διαθέσιμες  ποσότητες και μειώνοντας τις τιμές.

Το USDA σημειώνει ότι η Εθνική Επιτροπή Αναπτυξιακής Μεταρρύθμισης (NDRC) στην Κίνα άρχισε να αγοράζει μαζικά κατεψυγμένο χοιρινό κρέας από τις αρχές του 2023 για να στηρίξει τις τιμές χοιρινού κρέατος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι τιμές να σταθεροποιηθούν από τον Φεβρουάριο και μετά.

Οι παγκόσμιες εισαγωγές χοιρινού κρέατος συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων στην Κίνα έφτασαν τους 663.200 τόνους (Ιανουάριος-Απρίλιος) αύξηση 20% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2022. Ωστόσο, οι εισαγωγές στην Κίνα ήταν πολύ υψηλότερες το 2021 για αυτήν τη χρονική περίοδο όταν η παραγωγή μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας της πανώλης των χοίρων. Επομένως, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Με το εισόδημα των νοικοκυριών να παραμένει περιορισμένο μετά τον Covid, βλέπουμε πως υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για πιο οικονομικά κρέατα. Αν και η ζήτηση τροφίμων ανακάμπτει σιγά-σιγά, παρ’ όλα αυτά διατηρούνται οι εισαγωγές παραπροϊόντων σφαγίων.

Εξετάζοντας συγκεκριμένες χώρες η Βραζιλία σημείωσε την πιο σημαντική αύξηση, με εισαγωγές (Ιανουάριος-Απρίλιος) να φτάνουν τους 154.100 τόνους, σημειώνοντας άναοδο 42% από τα επίπεδα του 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Βραζιλία να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Κίνα μετά την Ισπανία (Ιανουάριος - Απρίλιος 167.900 τόνοι) αντιπροσωπεύοντας το 23% και το 25% των συνολικών όγκων εισαγωγής χοιρινού κρέατος της Κίνας αντίστοιχα.

Το διάστημα από Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2023, οι εισαγωγές στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν συνολικά σε 27.350 τόνους, παρουσιάζοντας μικρή μεταβολή (+2%) σε ετήσια και πενταετή μέση τιμή. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των εισαγωγών αποτελούνταν από παραπροϊόντα που έφτασαν συνολικά σε 17.200 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 4% και αύξηση 3.500 τόνους (26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι κινεζικές εισαγωγές βόειου κρέατος και πρόβειου κρέατος (Ιανουάριος - Απρίλιος) αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,7% (37.200 τόνοι) και 21,1% (20.100 τόνοι), σε 588.500 τόνους και 115.300 τόνους αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτό οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς της πανδημίας πέρυσι που μείωσαν το εμπόριο κόκκινου κρέατος, επομένως είδαμε τις εισαγωγές να αυξάνονται κάθε χρόνο από μικρή βάση.

Για το βόειο κρέας, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη παραμένουν οι βασικοί εξαγωγείς προς την Κίνα. Για το πρόβειο κρέας, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αποτελούν το 96% των εισαγωγών της Κίνας, ενώ παραμένουν επίσης βασικοί εξαγωγείς για το βόειο κρέας.

Με τη ζήτηση για βόειο κρέας και αρνί προς κατανάλωση σε καταστήματα (εστιατόρια κ.λπ.) και τις ρυθμίσεις λιανικής να αυξάνονται το 2023, η εγχώρια παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%.

Θα είναι ενδιαφέρον, ειδικά για τα βοοειδή, να δούμε εάν τα μεγάλα αποθέματα παράλληλα με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα περιορίσουν τις εισαγωγές.

Οι τιμές του βόειου κρέατος και του αρνιού είναι οριακά χαμηλότερες από χρόνο σε χρόνο. Για το πρόβειο κρέας, θα μπορούσαμε να δούμε τη χαλάρωση των τιμών να διατηρείται, καθώς η αύξηση της ζήτησης είναι αργή και θεωρείται απίθανο να αυξηθεί περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τα αποθέματα να είναι υψηλά.

Καθώς η Κίνα είναι βασικός παγκόσμιος καταναλωτής κόκκινου κρέατος, ειδικά χοιρινού, εκτιμάται ότι η Κίνα παράγει και καταναλώνει περίπου το 40% του παγκόσμιου χοιρινού κρέατος, θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε πώς θα εξελίσσεται η ζήτηση και η παραγωγή τους επόμενους μήνες. Ενώ οι περιορισμοί του Covid σταμάτησαν στα τέλη του 2022 και η βιομηχανία χοιρινού κρέατος ανακάμπτει από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) η ζήτηση για κόκκινο κρέας δεν έχει ανακάμψει ακόμα.

Συνολικά, οι προβλέψεις για την αγορά βόειου και χοιρινού κρέατος της Κίνας δείχνουν ότι η παραγωγή πρόκειται να αυξηθεί ελαφρά, καθώς βλέπουμε ανάκαμψη στη ζήτηση και στην κατανάλωση. Οι τιμές πρόκειται να παραμείνουν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ξεκινώντας από χαμηλή βάση, ενώ η απειλή της ASF εξακολουθεί να υπάρχει Ωστόσο, σχετικά με το πρόβειο κρέας, τα υψηλά αποθέματα και η περιορισμένη ζήτηση είναι πιθανό να περιορίσουν τις εισαγωγές του.

23 June 2023
Banner
Banner