Η Εβδομάδα Μαθητείας στη Σκoτία αναδεικνύει ταλαντούχους κρεοπώλες

06 March 2024

Η Εβδομάδα Μαθητείας στη Σκoτία αναδεικνύει ταλαντούχους κρεοπώλες

Related Articles

Στη Σκoτία ο θεσμός της Μαθητείας αποδίδει καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν πως η συνεισφορά σε ιδιώτες, εργοδότες και στην οικονομία της χώρας είναι σημαντική. Η ετήσια, δε, εκδήλωση χρησιμεύει ως πλατφόρμα προκειμένου να υπερασπιστεί τα πλεονεκτήματα της μάθησης με βάση την εργασία σε διάφορους τομείς.

Η Εβδομάδα Μαθητείας 2024, λοιπόν, διαρκεί από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου και όπως αναφέρεται στα Μέσα το φαβορί για τις φετινές διακρίσεις είναι ο δυναμικός νεαρός κρεοπώλης από το Στίρλινγκ, Μαρκ Ινκραμ, ο οποίος ξεκίνησε στο πρόγραμμα «The Butchery Careers» (Καριέρες Κρεοπωλείου) από την Quality Meat Scotland and Skill Development Scotland* πριν από τρία χρόνια και ήδη διεκδικεί τον τίτλο για τον Μαθητευτόμενο Κρεοπώλη της Χρονιάς.

«Ο Marc αποτελεί παράδειγμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η μαθητεία», λέει η Σάρα Μίλαρ, διευθύνουσα σύμβουλος της Quality Meat Scotland (QMS). «Προς το παρόν είναι μαθητευόμενος επιπέδου 2 στις δεξιότητες κρέατος και πουλερικών στο Smiddy Butchers, ο Μαρκ έχει γίνει φάρος έμπνευσης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του. Το ταξίδι του είναι μια συναρπαστική ιστορία αντοχής, δημιουργικότητας και ενίσχυσης της προσωπικότητάς του. Αποδίδει τα μέγιστα στο κρεοπωλείο, εργάζεται σκληρά και με πάθος και δίνει όλη τη δυναμική του στην καριέρα του».

Φεύγοντας από το σχολείο σε ηλικία 15 ετών, το μέλλον του Μαρκ ήταν αβέβαιο. «Πάλεψα πραγματικά με τη δυσλεξία˙ δεν μπορούσα να διαβάσω και να γράψω. Ανησυχούσα γιατί πίστευα πως δεν θα είχα σταθερή δουλειά. Ντρεπόμουν λόγω της δυσλεξίας και θα έκανα σχεδόν τα πάντα για να φύγω από το σχολείο», λέει ο ίδιος ο Μαρκ.

Μία από τις πρώτες δουλειές του Μαρκ ήταν σε ένα τοπικό εργοστάσιο, αλλά χάρη σε μια τυχαία ευκαιρία, ο Μαρκ βρέθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή κρεοπωλεία του Στίρλινγκ, Smiddy Butchers-Blair Drummond. Και από εκεί αρχίζει το ταξίδι του Μαρκ στο επάγγελμα που θα αγαπήσει και θα του ταιριάξει.

«Όταν ήμουν νεότερος πίστευα ότι ο μόνος τρόπος για να είμαι επιτυχημένος ήταν να πάω στο κολέγιο και να πάρω πτυχίο. Όμως γνώριζα πως αυτό δεν ήταν μια επιλογή για μένα. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το κρεοπωλείο ως "απλώς κόβω κρέας", αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να κάνουμε περισσότερα και διαφορετικά. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να βρίσκω ιδέες και τρόπους, να γίνομαι πιο παραγωγικός και δημιουργικός. Είναι να παίρνω στα χέρια μου κάτι κάτι απλό και να το φτιάχνω μοναδικό».

«Είμαστε χαρούμενοι που ο Marc έχει πάρει τόσα πολλά από το πρόγραμμα μαθητείας», λέει ο Γκόρντον Νιούλαντς από το QMS. «Του αξίζει πραγματικά να είναι φιναλίστ στο Βραβείο Μαθητευόμενου της Χρονιάς και του ευχόμαστε καλή τύχη στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα “Butchery Careers” ενθαρρύνουν μια νέα γενιά εξειδικευμένων επαγγελματιών. Aυτές οι πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τα άτομα που έχουν ταλέντο σε κάποιο επάγγελμα και στελεχώνουν τις μελλοντικές βιομηχανίες ώστε να είναι έτοιμες στις νεές προκλήσεις».

Ο Μαρ προσθέτει επίσης: «Το κρεοπωλείο έχει κάνει περισσότερα για μένα τα τελευταία δύο χρόνια από ό,τι έκανε το σχολείο. Η μαθητεία δίνει έναν άλλο δρόμο για να προοδεύσουν οι άνθρωποι και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία».

Με τα τοπικά κρεοπωλεία να υποστηρίζουν περίπου 250 άτομα που συμμετέχουν στη Σύγχρονη Μαθητεία στη Σκοτία, η Σάρα Μίλερ αναφέρει: «Τα ανεξάρτητα κρεοπωλεία της Σκoτίας είναι συχνά μια από τις αγνωρισμένη προσπάθεια και μια πραγματική δύναμη που πρέπει να υπολογίσουμε. Όχι μόνο προβάλλουν και προωθούν το σκοτσέζικο κόκκινο κρέας, αλλά επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση πελατών, σε βαθιά γνώση των προϊόντων, στις καινοτόμες ιδέες και στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς».

*Το QMS είναι ο δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για τον τομέα του κόκκινου κρέατος της Σκoτίας με σκοπό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα, την ακεραιότητα και την κερδοφορία, συμβάλλοντας στην οικονομία της Σκοτίας.

Πηγή: euromeatnews.com

06 March 2024
Banner
Banner