Η Γαλλία απαγορεύει τη λέξη “λουκάνικο” στα φυτικά και εναλλακτικά προϊόντα

08 July 2022

Η Γαλλία απαγορεύει τη λέξη “λουκάνικο” στα φυτικά και εναλλακτικά προϊόντα

Από τον Οκτώβριο του 2022 θα είναι σε ισχύ, στη Γαλλία, μια νέα διάταξη η οποία είχε υπογραφεί αρχικά το 2020, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση λέξεων όπως «μπριζόλα» και «λουκάνικο» σε φυτικά προϊόντα που προσεγγίζουν την εμφάνιση ή τη γεύση των ζωικών.

«Δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ειδική τομεακή ορολογία που, παραδοσιακά, συνδέεται με το κρέας και τα ψάρια για τον προσδιορισμό προϊόντων που δεν ανήκουν στον ζωικό κόσμο και τα οποία, στην ουσία, δεν είναι συγκρίσιμα», αναφέρει η επίσημη διάταξη.

Ο κανονισμός ισχύει μόνο για προϊόντα που κατασκευάζονται στη Γαλλία κι αυτό προκάλεσε αντιδράσεις. Ήδη το μεγαλύτερο λόμπι γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας FNSEA* δήλωσε ότι η διάταξη είναι ελλιπής, καθώς άφησε την πόρτα ανοιχτή στις εισαγωγές. Ανέφερε ότι παρόμοιοι νόμοι θα πρέπει να θεσπιστούν «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όμως η Ε.Ε. απέρριψε παρόμοια πρόταση το 2020.

Ορισμένοι όροι, όπως «βούτυρο», «γάλα» και «τυρί» προστατεύονται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε φυτικά προϊόντα. Λέξεις όπως «μπιφτέκι» επιτρέπεται, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν σε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος.

* Το Fédération Νationale des Syndicats d'Exploitants Agricultoles είναι ένας γαλλικός οργανισμός-"ομπρέλα" κάτω από την οποία υπάρχουν 20.000 τοπικές αγροτικές ενώσεις και 22 περιφερειακές ομοσπονδίες.

Πηγή: euromeatnews.com

08 July 2022
Banner
Banner