Η αύξηση του κόκκινου κρέατος στη Σκοτία δίνει επάρκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

04 July 2022

Η αύξηση του κόκκινου κρέατος στη Σκοτία δίνει επάρκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Related Articles

Η εύλογη ανησυχία των χωρών σχετικά με την επισιτιστική κρίση, οδήγησε σε μια νέα ανάλυση της βιομηχανίας κόκκινου κρέατος στη Σκοτία. Η ανάλυση αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή του κτηνοτροφικού τομέα της Σκοτίας και στην ανάκαμψη των εξαγωγών,  παρά τις προκλήσεις που προκαλούνται εξαιτίας της αποχώρησης από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τελευταία έκθεση που αφορά τη βιομηχανία κόκκινου κρέατος και εκπονήθηκε από την Quality Meat Scotland (QMS), δείχνει ότι η ζήτηση για βόειο κρέας, αρνί και χοιρινό κρέας παραμένει σε ανοδική τροχιά, παρά την άνοδο των εναλλακτικών πρωτεϊνών και ότι οι εκπομπές ανά μονάδα παραγωγής είναι πιθανό να μειωθούν.

Ο Iain Macdonald, εμπορικός διευθυντής στο QMS και συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: «Μεταξύ των lockdown και της πανδημίας, αναζητώντας νέους δρόμους προς την αγορά μετά το Brexit, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το αυξανόμενο κόστος, το 2021 ήταν μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για τον τομέα μας και μια χρονιά κρίσης για τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Για το βόειο κρέας και το αρνί, ωστόσο, στο τέλος του έτους, η εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση για κόκκινο κρέας σε ό,τι αφορά τη Σκοτία αυξήθηκε και οι τιμές της αγοράς βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, η ανοδική τάση των αναλογιών μοσχαριού προς αγελάδα και αρνιού προς προβατίνα θα πρέπει να οδηγήσει σε μειωμένες εκπομπές ανά μονάδα παραγωγή, καθώς η βιομηχανία επιδιώκει να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους».

Η έκθεση παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα καταστροφικό έτος για τον τομέα του χοιρείου κρέατος με μια σειρά προβλημάτων που οδήγησαν σε σημαντική καθοδική τάση στις τιμές παραγωγού. Ωστόσο, ο μικρός αριθμός εξαιρετικά παραγωγικών εξειδικευμένων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας εξακολουθούσε να συνεισφέρει το 2,1% της τυπικής παραγωγής της Σκωτίας.

Η ζήτηση και οι τιμές του βοείου και του αρνιού, από την άλλη πλευρά, έφτασαν σε νέα ρεκόρ. Στον τομέα του βοείου κρέατος, σημειώθηκε επανεξισορρόπηση των τιμών παραγωγού. Οι τιμές των βοοειδών στα καταστήματα παρουσίασαν μια πιο ήπια άνοδο, αλλά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης.

Οι κύριες τιμές των προβάτων αυξήθηκαν κατά 21,2%, κατά τη διάρκεια του έτους, 36,4% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-20. Αυτό οφειλόταν και στο γεγονός της πρώιμης εμπορίας εκτροφής αρνιού του 2020, η οποία άφησε λιγότερα γουρουνάκια να πωλούνται το Πάσχα.

Το Brexit δεν εμπόδισε τις εξαγωγές

Παρ' ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα της Ε.Ε. οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αλυσίδα εφοδιασμού προσαρμόστηκε στους νέους κανόνες -αν και με μεγαλύτερο κόστος σε χρόνο και χρήμα- γεγονός που οδήγησε σε ένα πιο «φυσιολογικό» επίπεδο εξαγωγικής δραστηριότητας, καθώς προχωρούσε το έτος.

Οι μεταποιητές αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εν μέρει λόγω των περιορισμών στο εργατικό δυναμικό της Ε.Ε., με αποτέλεσμα τη μείωση της σφαγής για την εορταστική περίοδο. Η απασχόληση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 5%, αλλά το συνολικό μισθολογικό κόστος μόνο κατά 1% λόγω των αυξημένων μισθών.

Σχεδόν το 80% της γεωργικής έκτασης της Σκοτίας ήταν χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκότοποι, ενώ το 94% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν έκταση χόρτου ή βοσκής, τονίζοντας γιατί η ζωική παραγωγή είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία της Σκοτίας. Η ανάλυση επισημαίνει, επίσης, ότι η Σκοτία είναι αυτάρκης σε βόειο κρέας και αρνί και περίπου 90% σε χοιρινό, σε επίπεδο εκμετάλλευσης. Αποτελεί, μάλιστα, βασικό προμηθευτή για τους καταναλωτές στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι σημαντικό εν μέσω ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς και για την ικανοποίηση της αμεσότερης ζήτησης της αγοράς που δημιούργησε «ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής», εξηγεί ο κ. Macdonald.

Ο κ. Macdonald κατέληξε: «Το προφίλ της βιομηχανίας, αυτή τη στιγμή,  είναι ένας συνδυασμός θετικών στοιχείων, όπως η σημαντική συμβολή της στην εθνική οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και ενδείξεις σταθερής ζήτησης για τα προϊόντα της αυξανόμενης παραγωγικότητας. Ωστόσο, ο κλάδος χαρακτηρίζεται επίσης από μια σειρά προκλήσεων τις οποίες εργάζεται σκληρά για να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε κατάλληλα ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και της ανάγκης επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων.

Πηγή: euromeatnews.com

04 July 2022
Banner
Banner