Η αισχροκέρδεια των τροφίμων πάει… διακοπές στα νησιά

07 August 2023

Η αισχροκέρδεια των τροφίμων πάει… διακοπές στα νησιά

«Οι τιμές που αναφέρουμε για την Αττική δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Βρισκόμαστε στον 26ο μήνα της αύξησης των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκ των οποίων στους 16 μήνες ο πληθωρισμός είναι διψήφιος. Από τον Ιούλιο πέρυσι μέχρι φέτος τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί 10 φορές και αυτό θα συνεχιστεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Α. Ραυτόπουλος και συνέχισε: «”Πρωταθλήτρια” Ευρώπης είναι η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια στα τρόφιμα και σε βασικά είδη διατροφής. Για το θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμένων Καταναλωτών.

Ο κ. Ραυτόπουλος αλλά και καταναλωτές μίλησαν για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα μια που οι τιμές έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και ειδικά αυτή την εποχή η ακρίβεια έχει μεταφερθεί στα νησιά, αφού ο κόσμος βρίσκεται εκεί για τις διακοπές του.

Έκθεση που αφορά την τροφική ασφάλεια του πλανήτη (Food Security Update – World Bank Response to Food Insecurity) τοποθετεί τη χώρα μας στη 10η θέση διεθνώς σε πληθωρισμό στα τρόφιμα. Να σημειώσουμε πως τον Ιούνιο ο πληθωρισμός ήταν 1,8% ενώ το 2022 ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν 9,6%. Αυτό σημαίνει πως ενώ ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί, στα τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται ακάθεκτα.

Σε έκθεση για την τροφική ασφάλεια του πλανήτη (Food Security Update – World Bank Response to Food Insecurity) τοποθετεί τη χώρα μας στη δέκατη θέση διεθνώς σε πληθωρισμό στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει, η Ελλάδα έχει «πραγματικό πληθωρισμό» στα τρόφιμα 11%.

Σύμφωνα με τη Eurostat η κατάσταση της Ελλάδας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη και η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας σχετικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου, έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, η Eurostat εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5% με δεύτερη χώρα την Εσθονία που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%.

Πηγή: in.gr

07 August 2023
Banner
Banner