Η «Αγγελάκης» γιορτάζει τα 60 χρόνια με επενδύσεις € 30 εκ.

04 October 2022

Η «Αγγελάκης» γιορτάζει τα 60 χρόνια με επενδύσεις € 30 εκ.

Με ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ υποδέχεται η οικογένεια Αγγελάκη την συμπλήρωση των 60 χρόνων παρουσίας της στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Την ιστορία της οικογενειακής ενασχόλησης από το 1962, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο πτηνοτροφείο από τον Νικόλαο και την Παναγιώτα Αγγελάκη, την είσοδο στο εμπόριο το 1982 και την ίδρυση του σύγχρονου ιδιόκτητου πτηνοσφαγείου το 1992 παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας, Θάνος Αγγελάκης, σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους στις 3 Οκτωβρίου.

Εκεί αποκάλυψε τα σχέδια για το άμεσο μέλλον της επιχείρησης, αλλά μοιράστηκε και πολλές απόψεις για το μέλλον του κλάδου, αφού ως πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας έχει επιδείξει μια σημαντική δραστηριότητα για την προώθηση της αξιόλογης εγχώριας παραγωγής και την οργάνωση του κλάδου.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν την επόμενη τριετία, περιλαμβάνουν σχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί για χρηματοδότηση στις Δράσεις 1 και 2 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 24 εκατ. ευρώ, και άλλα 6 εκατ. που θα κατατεθούν στο άμεσο μέλλον στον Αναπτυξιακό Νόμο. Αφορούν ένα ευρύ φάσμα εκσυγχρονισμών, ανάπτυξης και «πρασινίσματος» που περιλαμβάνουν:

  • επένδυση σε φωτοβολταϊκά (2,5 εκατ. ευρώ)
  • αντικατάσταση του στόλου των φορτηγών (2,5 εκατ. ευρώ)
  • διπλασιασμό της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου και γενικότερο εκσυγχρονισμός του (7,5 εκατ. ευρώ)
  • απόκτηση νέων μηχανών συσκευασίας, επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στις εγκαταστάσεις της «Αγγελάκης» κατά 7.000 τ.μ. και δημιουργία νέας μονάδας με γραμμή προψημένων (ready to cook) προϊόντων (7,5 εκατ. ευρώ)
  • εκσυγχρονισμό της μονάδας ζωοτροφών (2-2,5 εκατ. ευρώ)
  • εξαγορά μονάδας εκκολαπτηρίου αυγών (600.000 ευρώ)
  • απόκτηση μονάδων πατρογονικών (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ)
  • επενδύσεις σε νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους 20.000 τ.μ. (4 εκατ. ευρώ).

Αύξηση τζίρου 35%

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελάκης, στο οκτάμηνο του 2022 η εταιρεία καταγράφει αύξηση τζίρου της τάξης του 35%, που περίπου στο 17% οφείλεται στον πληθωρισμό, άρα παρουσιάζει καθαρή ανάπτυξη. Με αυτό το ρυθμό ο τζίρος της αναμένεται να φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Αγγελάκης έχει στραφεί έντονα σε εξαγωγές, με το 10% του τζίρου της στους οκτώ μήνες του 2022 να αφορούν τον εξαγωγικό τομέα.

Η αγορά του κοτόπουλου στη χώρα μας παρουσιάζει μια έντονη ανάπτυξη, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας παραγωγής και ποιοτικών προϊόντων. Αυτό έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυτάρκειας και σε σημαντικές δυνατότητες απεύθυνσης σε ξένες αγορές. Η σημαντικά χαμηλότερη τιμή του κοτόπουλου, σε σύγκριση με τα άλλα είδη κρέατος, αυξάνει τη ζήτηση και οδηγεί στην άνοδο των πωλήσεων, παρά τις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε ο τομέας λόγω της ανόδου του κόστους λειτουργίας (αύξηση ενεργειακού κόστους κατά 30% τουλάχιστον) και του κόστους των ζωοτροφών (αυξήσεις έως και 80%).

«Θα υπάρξει και νέα ανατίμηση εντός του 2022»

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία Αγγελάκης έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις περίπου 17% στα προϊόντα της από τις αρχές του 2022, ενώ είχε ήδη υπάρξει άλλη μια αύξηση 6% την προηγούμενη χρονιά. Κι όπως εκτίμησε ο κ. Αγγελάκης, σύντομα θα υπάρξει και νέα ανατίμηση στο κοτόπουλο.

Παρ' όλα αυτά ο επικεφαλής του κλάδου είναι αισιόδοξος: «Υπάρχει τρόπος να μπορείς να πετύχεις την ποιότητα και να είσαι και ανταγωνιστικός, διατηρώντας χαμηλά κόστη. Αυτό γίνεται μέσω της ευζωίας, μέσω των επενδύσεων και μέσω των σωστών πρακτικών». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Αγγελάκης και αφορά την αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων, δείχνει την κατεύθυνση. Μέχρι σήμερα στα επενδυτικά προγράμματα το μέγιστο επιτρεπόμενο κόστος για αγορά οχημάτων έφθανε το 10% του συνόλου της χρηματοδοτούμενης επένδυσης. Μετά από ενέργειες της Διεπαγγελματικής, αυτό άλλαξε κι έτσι μπορεί να φθάσει στο 30%, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με φορτηγά εναλλακτικών καυσίμων, επιτυγχάνοντας έτσι και μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

04 October 2022
Banner
Banner