Η άρση δασμών στην Ουκρανία ζημιώνει την Ε.Ε.

13 September 2022

Η άρση δασμών στην Ουκρανία ζημιώνει την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρε προσωρινά τους δασμούς (Ιούνιο) στην Ουκρανία έτσι ώστε να βοηθήσει τη χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο. Ανέστειλε τις ποσοστώσεις ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και 70.000 τόνους ουκρανικών πουλερικών ετησίως, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την άρση, οι ουκρανικές εισαγωγές κοτόπουλου στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 54% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε περίπου 52.000 τόνους, δήλωσε ο γαλλικός όμιλος πουλερικών Anvol, προβλέποντας τον συνολικό όγκο για το 2022 μεταξύ 130.000 και 180.000 τόνων.

Ο ανταγωνισμός από τις αυξημένες εισαγωγές είναι υψηλός, καθώς ο τομέας υποφέρει ήδη από την αύξηση του κόστους, λόγω των υψηλών τιμών των σιτηρών και της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

«Εξαπατηθήκαμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Anvol, Ζιλ Χατεπάιν. «Συμφωνούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς αγρότες, αλλά δεν θέλουμε να βοηθήσουμε μόνο μία εταιρεία. Ένα ουκρανικό στήθος κοτόπουλου πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή από ένα γαλλικό».

Ο Xατεπάιν αναφερόταν στο MHP, μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα κρέατος πουλερικών της Ουκρανίας και τον κορυφαίο παραγωγό τροφίμων της χώρας.

Οι δραστηριότητες της MHP είναι καθετοποιημένες - από την παραγωγή κτηνοτροφικών σιτηρών και ζωοτροφών έως την εκκόλαψη αβγών, την επεξεργασία και τις πωλήσεις.

Τον Ιούνιο, ο μεταποιητής κοτόπουλου και σιτηρών δήλωσε ότι η παραγωγική του ικανότητα πουλερικών είχε μειωθεί στο 80-85% των κανονικών επιπέδων λόγω της σύγκρουσης και δεν μπορούσε να δώσει οικονομικές προοπτικές για το υπόλοιπο έτος.

Η άνοδος των ουκρανικών εξαγωγών κοτόπουλου στην Ε.Ε. συνδέθηκε, επίσης, με τη μείωση των αποστολών προς τη Μέση Ανατολή λόγω της στασιμότητας της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε ο γαλλικός όμιλος.

Οι εισαγωγές κοτόπουλου στη Γαλλία έχουν ενισχυθεί περισσοτερο από τη μείωση της τοπικής παραγωγής, αφού οι παραγωγοί έπρεπε να θανατώσουν περισσότερα από 19 εκατομμύρια κοτόπουλα, στη χειρότερη κρίση της γρίπης των πτηνών στη χώρα και τον έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερη προέλευση. Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία ήταν 122% υψηλότερες το δεύτερο τρίμηνο, ανέφεραν.

Οι τελωνειακές απαλλαγές της Ε.Ε. για τα ουκρανικά εμπορεύματα ισχύουν μόνο για ένα έτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει περαιτέρω δασμούς σε περίπτωση ζημίας στα προϊόντα των Ευρωπαίων παραγωγών.

Πηγή: euromeatnews.com

13 September 2022
Banner
Banner