Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων
Related Articles
Η 7η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, υπενθυμίζοντας πως η πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσης ώστε να αποφεύγονται επιμολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς ή επικίνδυνες χημικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Κίνδυνοι και πρόληψη
Η ασφάλεια των τροφίμων απειλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και να επιβαρύνουν την οικονομία. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση, η εφαρμογή κανόνων υγιεινής και οι επιστημονικές κατευθύνσεις μπορούν να προλάβουν ή να περιορίσουν αυτούς τους κινδύνους.
Ο ρόλος της επιστήμης
Το φετινό σύνθημα της ημέρας είναι: «Ασφάλεια τροφίμων: Η επιστήμη σε δράση», αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο της επιστημονικής γνώσης στη διατήρηση της ασφάλειας τροφίμων. Χάρη στην έρευνα και τη διεπιστημονική συνεργασία, εντοπίζονται και αξιολογούνται οι κίνδυνοι – είτε πρόκειται για ήδη γνωστούς, είτε για αναδυόμενους – προκειμένου να ληφθούν τεκμηριωμένες αποφάσεις από κράτη, επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Εφοδιαστική αλυσίδα και ευθύνη
Όλα τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας – παραγωγοί, μεταποιητές, μεταφορείς, έμποροι και καταναλωτές – οφείλουν να τηρούν κοινά πρότυπα και πρακτικές. Αυτές βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που καθορίζουν πώς και γιατί μπορεί να προκληθεί αλλοίωση ή μόλυνση των τροφίμων.
Ο ΕΦΕΤ στο πλευρό του πολίτη
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια για την καθολική πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα. Μέσω επιθεωρήσεων, ενημερωτικών δράσεων και της συμμετοχής του στην ευρωπαϊκή εκστρατεία Safe2Eat, παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους πολίτες. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των καταναλωτών ώστε να κάνουν συνειδητές και ασφαλείς διατροφικές επιλογές.