ΕΦΕΤ: Το 30% των προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων, το 2023, αφορούσαν μη τήρηση κανόνων υγιεινής

29 April 2024

ΕΦΕΤ: Το 30% των προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων, το 2023, αφορούσαν μη τήρηση κανόνων υγιεινής

Ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε συνολικά 10.455 ελέγχους το 2023 σε επιχειρήσεις τροφίμων. Η στόχευση των ελέγχων αφορούσα την ανάλυση επικινδυνότητας και την αναλογικότητα. Ταυτόχρονα έγινε διαχείριση σημαντικού αριθμού έκτακτων περιστατικών, όπως διαχείριση αναφορών πολιτών, έλεγχοι μέσω του Συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων – RASFF).

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι κατανέμονται ως ακολούθως, με σειρά αρχικής αναφοράς

  • Τακτικοί, 7351 έλεγχοι
  • Αναφορές/Καταγγελίες, 760 έλεγχοι
  • RASFF/Διατροφικά περιστατικά, 177 έλεγχοι
  • Επανέλεγχοι, 2167 έλεγχοι

Ο προσανατολισμός των ελέγχων στο σύνολο των επιχειρήσεων κατανέμεται ως εξής:

  • Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου, σε ποσοστό 27,3%
  • Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, σε ποσοστό 25,3%
  • Παρασκευή & Συσκευασία τροφίμων, σε ποσοστό 22,6%
  • Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς, σε ποσοστό 19,2%
  • Αποθήκευση & Μεταφορά τροφίμων, σε ποσοστό 5,3%
  • Άλλες δραστηριότητες, σε ποσοστό 0,4%

Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ανήλθε σε ποσοστό 91,5%. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμορφώσεων σε 705 εγκαταστάσεις, για τις οποίες δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής διοικητικών ή/και ποινικών κυρώσεων.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Λιανικό Εμπόριο συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων, ακολουθούμενες από τις επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών. Το 22,6% των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν επιχειρήσεις του τομέα των Παρασκευαστών/Συσκευαστών. Όσον αφορά την δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων, αυτή είναι η κατηγορία των επιχειρήσεων Παροχής υπηρεσιών. Ακολουθούν οι Παρασκευαστές/Συσκευαστές και οι Παρασκευαστές λιανικής.

Τα λάθη των επιχειρήσεων τροφίμων

Εστιάζοντας στις μη συμμορφούμενες εγκαταστάσεις (8,5% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων που ελέγχθηκαν) αναδεικνύονται οι κατηγορίες των μη συμμορφώσεων, στις οποίες οφείλεται η απόκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία των παραπάνω εγκαταστάσεων. Οι διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις αφορούσαν: Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (30,9%)

  • Ανεπάρκεια ή Μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (15,6%)
  • Τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (7,3%)
  • Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (16,0%)
  • Ζητήματα νοθείας/απάτης (0,6%)
  • Άλλες (29,5%)

Μη ασφαλή τρόφιμα

Το 2023 έγιναν 2376 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν περίπου 128,8 τόνους προϊόντων, εκ των οποίων:

  • 56,1 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος
  • 35,5 τόνοι δημητριακά και προϊόντα τους
  • 14 τόνοι ζωικά, φυτικά λίπη και έλαια
  • 9,2 τόνοι γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • 7,5 τόνοι βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα
  • 2 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά
  • 1,2 τόνοι επιδόρπια, σνακ, παγωτά

Επιπρόσθετα κατασχέθηκαν 2.534 τεμάχια (παιδικά πιάτα μελαμίνης) και δεσμεύτηκαν 5788 κενοί περιέκτες από λευκοσίδηρο και 9 ρολά ετικετών που προορίζονταν για τυποποίηση ελαιολάδου λόγω ψευδούς αναγραφής αλφαριθμητικού κωδικού έγκρισης.

Καταγγελίες πολιτών

Το 2023 ο Φορέας δέχθηκε 1.558 αναφορές/καταγγελίες πολιτών. Η πλειονότητα ήταν επώνυμες (1.051 επώνυμες 507 ανώνυμες).

Πηγή: cibum.gr

29 April 2024
Banner