Ευλογιά: Απόγνωση και ευθύνες
Related Articles
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, ζήτησε στη Βουλή να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μαγνησία. Όπως τόνισε, η ασθένεια επανεμφανίζεται συνεχώς εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υποδομών στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς έχουν ήδη υποστεί τεράστιες ζημιές από τις περσινές πλημμύρες “Daniel” και “Elias”.
“Δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό” – Καταγγελίες Μεταξά
Ο Μεταξάς κατηγόρησε την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους ότι δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό:
- Δεν υπάρχουν απολυμάνσεις ή περιφράξεις.
- Δεν ελέγχονται σωστά τα σφαγεία, τα τυροκομεία και οι ζωοτροφές.
- Τα μέτρα περιορίζονται απλώς στη θανάτωση των ζώων και στην επιβολή καραντίνας.
Επίσης, οι αποζημιώσεις καθυστερούν υπερβολικά. Οι παραγωγοί μένουν χωρίς εισόδημα για μήνες ή και χρόνια, ενώ οι αγρότες που καλλιεργούν ζωοτροφές δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους όσο ισχύει η καραντίνα.
Απαντήσεις χωρίς λύσεις από τον υφυπουργό Χ. Κέλλα
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, αλλά τόνισε ότι η Μαγνησία είναι μία από τις πέντε περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις. Παρουσίασε ως μέτρα τα όσα ήδη γίνονται:
- Θανάτωση ζώων
- Ζώνες περιορισμού
- Μέτρα βιοασφάλειας
Ο κ. Κέλλας προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στην pεριφέρεια και στο υπουργείο Εσωτερικών για τις ελλείψεις σε προσωπικό. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι "τρομοκρατεί" τους πολίτες επειδή επισημαίνει τις αδυναμίες της πολιτείας.
Τα άρρωστα ζώα μένουν μήνες χωρίς παρέμβαση
Ο Β. Μεταξάς υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι τα ανεπαρκή μέτρα θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Όπως είπε, τα ζώα θανατώνονται έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση, με αποτέλεσμα η ασθένεια να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και οι κτηνοτρόφοι να απελπίζονται.
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων
Οι αγροκτηνοτρόφοι ζητούν:
- Ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό
- Έργα πρόληψης και ελέγχου με ευθύνη του κράτους
- Άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών
- Στήριξη του εισοδήματος για όσο διάστημα δεν μπορούν να δουλέψουν
- Πάγωμα χρεών και αναγκαστικών μέτρων
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) όσο διαρκεί η κρίση
Εάν θέλεις, μπορώ να επεξεργαστώ και ένα εκτενέστερο άρθρο (~1.200 ή 1.300 λέξεων) για δημοσίευση, με εμβάθυνση σε πολιτικά και αγροτικά ζητήματα. Θες να το συνεχίσουμε έτσι;
Πηγή: ellinasagrotis.gr