Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

06 July 2023

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Related Articles

Ο καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπάλτας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της δημόσιας τηλεόρασης απάντησε: «Oι τιμές αυξάνονται σαν πύραυλος και πέφτουν σαν ένα φτερό», ενώ χαρακτήρσε ιδιαίτερα επίμονο τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και στα τυποποιημένα προϊόντα καταναλωτή και εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία οι μισθοί δεν είναι η αιτία που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό.

Όπως είπε ο κ. Μπάλτας, η άνοδος του κόστους είναι ο λόγος στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ο πληθωρισμός αλλά ενδεχομένως ένας ακόμα σοβαρός λόγος είναι και τα υπερκέρδη ορισμένων επιχειρήσεων. «Σε αντίθεση από προηγούμενες πληθωριστικές περιόδους, έχουμε και μία αγορά η οποία είναι σε πάρα πολλούς κλάδους ολιγοπωλιακή. Υποτίθεται ότι η λειτουργία της αγοράς ρυθμίζει τις τιμές και εξομαλύνει μια κατάσταση, αλλά αυτό δυσχεραίνεται όταν η αγορά είναι συγκεντρωμένη στα χέρια πολύ λίγων επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι διεθνές», είπε ο καθηγητής.

Κοινή η διαπίστωση ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών στα τρόφιμα είναι υψηλότερος από τον ρυθμό ανόδου των υπολοίπων αγαθών, ενώ εντείνεται διεθνώς η συζήτηση για τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας (greed inflation).

Πηγή: ert.gr

06 July 2023
Banner
Banner