Επιδότηση χοιροστασίων για περιφράξεις και στεγανοποιήσεις – Αιτήσεις μέχρι 27 Απριλίου
Related Articles
Στις 27 Απριλίου λήγει το περιθώριο κατάθεσης αιτήσεων για την Δράση 5.1.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές». Αφορά την επιδότηση κατ΄ά 80% των χοιροτροφικών μονάδων για περίφραξη και στεγανοποίηση χοιροστασίων για προστασία από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, για την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με την εφαρμογή των οποίων αποτρέπεται η είσοδος του νοσήματος στις εγκαταστάσεις μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος στην χώρα που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγή και εμπορία ζώντων ζώων, χοίρειου κρέατος και των προϊόντων του.
Oι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την από-οριστικοποίηση των αιτήσεών τους έως τις 25/04/2023.
Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης που αφορά χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται σε 7.000.000 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει:
α) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη της εκμετάλλευσης ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα τύπου γαλβανιζέ ή και το συνδυασμό των δύο παραπάνω με βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0,5 μέτρου. Η κατασκευή θα πρέπει να εμποδίζει επαρκώς την είσοδο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων και των αδέσποτων χοίρων και να αποτρέπει τη διαφυγή των εκτρεφόμενων χοίρων.
β) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με την αντικατάσταση ή ενίσχυση του εξοπλισμού των εισόδων και παραθύρων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου σε αυτές πτηνών, τρωκτικών και άλλων ζώων.
γ) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος ή σταθμού καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων της απολυμαντικής τάφρου, των φορητών μονάδων απολύμανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήματος καταιονισμού για την ολόπλευρη απολύμανση των οχημάτων.
δ) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: Προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου isobox ή κατασκευή χώρωνπου θα παρέχουν τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών, εξοπλισμό καθαρισμού και λειτουργικής απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στους θαλάμους.
ε) Δημιουργία ανεξάρτητων, διακριτών, κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.
στ) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης στην περίμετρο εξωτερικά της εκμετάλλευσης, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτής μεταφορικά οχήματα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων/ζωοτροφών.
Όπως αναφέραμε αρχικά, η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών, ενώ ο προϋπολογισμός της αιτούμενης στήριξης ξεκινά από το ποσό των 20.000 έως 60.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις μέχρι 200 χοιρομητέρες και από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις με ≥ 201 χοιρομητέρες. Ειδικότερα για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου η αιτούμενη ενίσχυση ξεκινά από τις 10.000 ευρώ.