Απολογισμός ζημιών από τις πλημμύρες από τον ΥφΑΑΤ

18 September 2023

Απολογισμός ζημιών από τις πλημμύρες από τον ΥφΑΑΤ

Στο Συντονιστικό της Λάρισας παραβρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, προκειμένου να ενημερώσει για τις μέχρι τώρα ενέργειες της πολιτείας στην δοκιμαζόμενη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου. Ο κ. Σταμενίτης αφού εξέφρασε τη λύπη του για την τραγική απώλεια των 5 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη προσπαθώντας να σώσουν ζωές, δίνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους ενημέρωσε για το μέχρι στιγμής έργο που επιτελεί η κυβέρνηση και το υπουργείο.

Συγκεκριμένα:

«Πρώτον, στη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.

Δεύτερον, στην καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.

Τρίτον, στη δειγματοληψία, τη μακροσκοπική παρατήρηση και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ Δήμητρα

 Όσον αφορά το ζήτημα των νεκρών ζώων η κατάσταση, διαμορφώνεται ως εξής:

Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και στις 4 μ.μ.

Για τα Αιγοπρόβατα: Έχουν δηλωθεί 71.212 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 38.609 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Έχουν δηλωθεί 20.326 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 16.465 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Έχουν δηλωθεί 6.136 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 237 νεκρά ζώα».

Ο κ. Σταμενίτης υπενθύμισε πως η διαδικασία διενεργείται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ενώ η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ο υφυπουργός ανέφερε πως μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 το πρωί για το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 5.162 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.597 δηλώσεις. Επίσης, οι δειγματοληψίες που διενεργούνται από το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, συνεχίζονται κανονικά και γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των συνεργείων την επόμενη εβδομάδα.

Μετά από εντολή του κ. Αυγενάκη ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζονται σε:

  • σημεία παροχής – διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς.
  • χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
  • λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών (π.χ. ενέργεια, ύδρευση κ.λ.π.).
  • διερεύνηση αναφορών/ καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.

Οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών, ενώ τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΕΤ θα επιχειρούν στην κατεύθυνση προληπτικών ελέγχων για τη προστασία της δημόσιας Υγείας.

18 September 2023
Banner
Banner