Σημαντικές παραχωρήσεις βλέπουν Copa-Cogeca στη συμφωνία Ε.Ε.-Ν. Ζηλανδίας

04 July 2022

Σημαντικές παραχωρήσεις βλέπουν Copa-Cogeca στη συμφωνία Ε.Ε.-Ν. Ζηλανδίας

Σημαντικές παραχωρήσεις σε ήδη ευαίσθητους τομείς της ευρωπαϊκής παραγωγής, εκτιμά η Copa-Cogeca ότι επιφέρει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νέας Ζηλανδίας που υπογράφτηκε πρόσφατα, μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Αρχικά, η Ε.Ε. και η Ν. Ζηλανδία δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν τεχνικά ζητήματα, όπως η μετάφραση των πολιτικών γραμμών που συμφωνήθηκαν σε νομικό πλαίσιο καθώς και οι προϋποθέσεις που υπήρξαν, πριν από την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης.

Το κείμενο που εξέδωσε η Copa-Cogeca (Ανώτατη Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αγροτών-Κτηνοτρόφων) μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έχει ως εξής:

«Όσον αφορά τη γεωργία έχουν γίνει σημαντικές παραχωρήσεις σε ήδη ευαίσθητους τομείς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί το διαρθρωτικό αρνητικό εμπορικό μας ισοζύγιο (περίπου 750 εκατ. ευρώ το 2021) στη γεωργία, σε μια περίοδο που αγωνιζόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βιωσιμότητα. Τα προϊόντα μας, όπως το κρασί και το χοιρινό κρέας, αποδίδουν ήδη σε αυτήν την αγορά των 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων, αφήνοντας μικρό περιθώριο για να εξισορροπηθεί το εμπόριο προς όφελος του αγροτικού τομέα της ΕΕ. Ενώ οι εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας έχουν ήδη πρόσβαση στην αγορά για 75.000 τόνους βουτύρου και 11.000 τόνους τυριού. Αυτή η πρόσθετη πρόσβαση στην αγορά πρωτεϊνών προστιθέμενης αξίας της Ε.Ε. και τα ευαίσθητα προϊόντα (βούτυρο 15.000 τόνοι, τυρί 25.000 τόνοι, σκόνη γάλακτος 15.000 τόνοι) θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση της αγοράς και θα προσφέρει ισχυρή διαπραγματευτική διαχείριση εισαγωγών σε γαλακτοκομικές εταιρείες. Επιπλέον, η παραχώρηση 38.000 τόνων πρόβειου κρέατος θα προστεθεί στην τρέχουσα πρόσβαση στην αγορά σύμφωνα με το TRQsset του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στους 114.184 τόνους».

04 July 2022
Banner
Banner