Ε.Ε. – Νέα Ζηλανδία: Επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με σημαντικά οφέλη

01 July 2022

Ε.Ε. – Νέα Ζηλανδία: Επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με σημαντικά οφέλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νέα Ζηλανδία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις στις 30/6/22,  για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο εταίρων κατά 30%, ανέφερε το Reuters.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωσή της μετά από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, είπε ότι χρειάστηκαν 14 χρόνια να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο ξεκίνησαν στα μέσα του 2018 και, για την Ε.Ε., η συμφωνία θα φέρει το εμπόριο με τη Νέα Ζηλανδία στο ίδιο επίπεδο με χώρες που έχουν ήδη εμπορική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, ιδίως εκείνες της CPTPP Ασίας-Ειρηνικού.

Η συμφωνία θα καταργήσει τους δασμούς σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και θα είναι η πρώτη που περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εάν κάποια πλευρά παραβιάζει τα περιβαλλοντικά ή εργασιακά πρότυπα, σχέδια για τα οποία παρουσιάστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Θα μειωθούν οι δασμοί για τις εξαγωγές της Ε.Ε. όπως το χοιρινό κρέας, το κρασί, η σοκολάτα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα μπισκότα. Η Ε.Ε. θα ανοίξει το εμπόριό της σε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και βόειο κρέας από τη Νέα Ζηλανδία, μια συμφέρουσα συμφωνία για ορισμένες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: ec.europa.eu

01 July 2022
Banner
Banner