Εκτινάχθηκαν στο €1,5 δισ. οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του το 2022

03 May 2023

Εκτινάχθηκαν στο €1,5 δισ. οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του το 2022

Μεγάλη αύξηση κατά 31% σε σχέση με το 2021 παρουσίασαν οι εισαγωγές κρέατος το 2022 σε αξία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Meat News οι εισαγωγές κρέατος ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ποσότητα ήταν αυξημένες κατά 2,7%.

Από την ανάλυση φαίνεται ότι είχαμε μείωση στις ποσότητες νωπού βόειου κρέατος και αύξηση σε όλα τα άλλα είδη κρέατος που εισάγαμε. Αυτό όμως που καταγράφεται είναι η δυσανάλογα μεγάλη αύξηση στην αξία των εισαγωγών εν σχέσει με την αύξηση στην ποσότητα, αφού η μέση αξία ανά κιλό σε όλα τα βασικά είδη κρέατος εμφανίζεται αυξημένη κατά 26% έως και 37% συγκριτικά με το 2021.

Οι βασικοί προμηθευτές της χώρας μας παραμένουν σταθεροί. Στο βόειο κρέας κυρίαρχη είναι η Γαλλία, αν και χάνει μερίδιο αγοράς, ενώ ανερχόμενη δύναμη είναι η Ισπανία. Στο χοιρινό αδιαμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της Ολλανδίας, ενώ στα πουλερικά όπου οι εισαγωγές είναι σχετικά μικρές, αφού ο εγχώριος παραγωγικός τομέας εμφανίζει υψηλή αυτάρκεια, η πρωτιά ανήκει στη Βουλγαρία. Στο αιγοπρόβειο κρέας κυριαρχεί η Νέα Ζηλανδία, μετά από μια μεγάλη πτώση τη διετία της πανδημίας.

Αναλυτικά η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων με πίνακες και διαγράμματα, καθώς και η διακύμανση των εισαγωγών από την προ-μνημονιακή μέχρι την μετα-πανδημική περίοδο δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του Meat News, το οποίο κυκλοφορεί σύντομα.

Δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενα του Meat News #115 ΕΔΩ

03 May 2023
Banner
Banner