Εαρινό Συνέδριο USMEF: Ζήτηση και τάσεις κόκκινου κρέατος
Related Articles
Η Ομοσπονδία Εξαγωγών Κρέατος των ΗΠΑ (USMEF) διοργάνωσε στο Τέξας το Εαρινό Συνέδριό της, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας κόκκινου κρέατος.
Ο πρόεδρος της USMEF, Στιβ Χάνσον, τόνισε ότι παρά τις πολλές δυσκολίες στον κλάδο, η ζήτηση για αμερικανικό κόκκινο κρέας παραμένει πολύ δυνατή, κυρίως στο εξωτερικό. Το κλειδί, όπως είπε, είναι να μένουν οι παραγωγοί επικεντρωμένοι στους πελάτες και στην επέκταση των εξαγωγών βοδινού, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος.
Ανταγωνισμός και νέες αγορές
Ο διευθύνων σύμβουλος της USMEF, Νταν Χάλστρομ, ανέφερε ότι οι εξαγωγές κόκκινου κρέατος των ΗΠΑ φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, ειδικά από χώρες όπως η Βραζιλία. Για αυτό, η USMEF προσπαθεί να προστατεύσει τις βασικές αγορές αλλά και να ανοίξει νέες ευκαιρίες, π.χ. στη Δυτική Αφρική, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Επισημαίνει πως η στρατηγική τους βασίζεται σε μακροπρόθεσμο όραμα, εστιάζοντας σε αγορές με αυξανόμενη μεσαία τάξη που μπορεί να πληρώσει για ποιοτικό κρέας.
Στήριξη στην τοπική βιομηχανία
Ο Ρικ Στοτ, διευθυντής της Superior Farms, περιέγραψε πώς η κοινότητα και οι παραγωγοί ενώθηκαν για να απορρίψουν μια πρόταση που θα έκλεινε το σφαγείο αρνιού στο Ντένβερ. Η εταιρεία απασχολεί 160 εργαζόμενους και η πρόταση θα είχε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο για την πόλη. Ο Στοτ τόνισε ότι η ανοικτή επικοινωνία με το κοινό και η υποστήριξη της κοινότητας ήταν καθοριστικά για την επιτυχία.
Προοπτικές της αγοράς βοοειδών
Ο Randy Blach, επικεφαλής της CattleFax, παρουσίασε μια συγκρατημένα αισιόδοξη εικόνα για την ανανέωση των κοπαδιών βοοειδών στις ΗΠΑ. Η μείωση της σφαγής βοοειδών δίνει σταθερότητα, αλλά η ανάπτυξη γίνεται αργά και σταθερά. Επίσης, ανέλυσε την προτίμηση των καταναλωτών στις πρωτεΐνες, όπου το μοσχάρι καταλαμβάνει το 25% της κατανάλωσης αλλά το 50% της δαπάνης, δείχνοντας τη ζήτηση για πιο ποιοτικά κομμάτια.
Σημαντικός ρόλος των εξαγωγών
Οι εξαγωγές παίζουν μεγάλο ρόλο στα κέρδη των αμερικανών παραγωγών, με το χοιρινό να ηγείται με το 30% της παραγωγής να εξάγεται, και το βοδινό στο 14%. Όλοι οι τομείς κρέατος σημειώνουν κερδοφορία, κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.
Συνεχείς ενημερώσεις και συζητήσεις
Το συνέδριο συνεχίζεται με ομιλίες και συζητήσεις πάνω σε σημαντικά θέματα για την αγροτική πολιτική, τις γεωργικές πιστώσεις, τους δασμούς και το εμπόριο, αλλά και ειδικά θέματα για το βοδινό, το χοιρινό και τους σπόρους.
Πηγή: euromeatnews.com