Δύο μπιφτέκια την εβδομάδα, μείωση ρύπων και ορυκτών καυσίμων, για τη σωτηρία του πλανήτη

03 November 2022

Δύο μπιφτέκια την εβδομάδα, μείωση ρύπων και ορυκτών καυσίμων, για τη σωτηρία του πλανήτη

Related Articles

Η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί περίπου στα δύο μπιφτέκια την εβδομάδα στον αναπτυγμένο κόσμο και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να επεκταθούν περίπου έξι φορές ταχύτερα από τον τρέχοντα ρυθμό, εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τις χειρότερες καταστροφές της κλιματικής κρίσης, προτείνει η έκθεση State of Climate Action 2022.

Οι ρυθμοί αποψίλωσης των δασών πρέπει επίσης να μειωθούν άμεσα, και η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πρέπει να γίνει περίπου έξι φορές πιο γρήγορα από ό,τι γίνεται επί του παρόντος, αναφέρει η έκθεση, η οποία εξέτασε την παγκόσμια πρόοδο σε 40 δείκτες που θα ήταν καθοριστικοί για τη μείωση στο μισό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ερευνητές βρήκαν μια ζοφερή εικόνα, με λίγο περισσότερους από τους μισούς δείκτες να βρίσκονται εκτός τροχιάς και πέντε να κατευθύνονται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι δείκτες που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η χρήση του φυσικού αερίου, η οποία αυξάνεται ραγδαία σε μια εποχή, μάλιστα, που θα έπρεπε να μειωθεί υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμη, χαλυβουργία, όπου η τεχνολογία μείωσης των εκπομπών δεν υιοθετείται αρκετά γρήγορα. Ταξίδια που πραγματοποιούνται με επιβατικά αυτοκίνητα. Ο ραγδαίος ρυθμός αποψίλωσης των δασών και εκπομπές ρύπων από τη γεωργία.

Η Ani Dasgupta, διευθύνων σύμβουλος του World Resources Institute, ενός από τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την έκθεση, επεσήμανε τις ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος.

Ο dr Bill Hare, ο διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics, η οποία βοήθησε επίσης στη σύνταξη της έκθεσης, προειδοποίησε σχετικά με την αυξανόμενη χρήση φυσικού αερίου και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτό αέριο, παρά η διαθεσιμότητα χαμηλού κόστους και οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις», είπε. «Η συνεχιζόμενη κρίση που προκύπτει από κραδασμούς όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πολύ ξεκάθαρα πως η συνεχής εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο κακή για το κλίμα, αλλά συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία».

Πηγή: nationalobserver.com/2022/10/31/news/cut-meat-consumption-two-burgers-week-save-planet#

03 November 2022
Banner
Banner