Δυσβάστακτος χειμώνας για τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας

12 October 2022

Δυσβάστακτος χειμώνας για τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας του νομού Μαγνησίας, κυρία Χαρούλα Διβάνη, μιλώντας σε τοπικό Μέσο εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία του κλάδου, καθώς, όπως είπε, το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας είναι πλέον ασυγκράτητο και οι κτηνοτρόφοι έχουν γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Η πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση διότι ενώ ζητάει από τους κτηνοτρόφους μειωμένες τιμές στο γάλα, την ίδια δεν βοηθάει τον κλάδο με τις ζωοτροφές. Αντιθέτως, αυξάνεται η τιμή στο γάλα και στη φέτα, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν εισπράξει καμία αύξηση.

Η κυρία Διβάνη τόνισε πως αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν σφάξει τα κοπάδια τους, άλλοι είναι έτοιμοι να τα πουλήσουν και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ταΐσουν. «Φωνάζαμε εδώ και πολλά χρόνια, βλέπαμε ότι θα έρθει η καταστροφή, κανένας δεν μας άκουγε. Στο διάστημα αυτό που θα είναι η παραγωγική περίοδος και μέσα στον χειμώνα θα δούμε την ολέθρια καταστροφή του κλάδου, που ήδη φαίνεται. Οι κυβερνώντες το ξέρουν αλλά δεν τους νοιάζει απ’ ότι φαίνεται, τους λέγαμε ότι θα καταστραφούμε και θα συμπαρασύρουμε και άλλους κλάδους, αλλά δεν τους ενδιαφέρει που καταστραφήκαμε».

Τον Νοέμβριο ξεκινάει η αναπαραγωγική περίοδος, τα αρνάκια ή τα κατσικάκια που θα γεννηθούν πρέπει να τρέφονται για δύο μήνες. Επομένως, θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλο απόθεμα ζωοτροφών. Το καλαμπόκι και το κριθάρι έφτασαν στα €0,40 και €0,33 το τριφύλλι το κιλό και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Το κόστος ζωοτροφών ανέβηκε 40% από τον Μάιο, ενώ πριν από δύο χρόνια οι τιμές ήταν €0,16 και €0,17.

Απαίτηση για στήριξη από το κράτος

Η πρόεδρος Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας ζήτησε από το κράτος στήριξη, γιατί το δυσβάστακτο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας μετατίθεται και στους καταναλωτές οι οποίοι μειώνουν τις αγορές τους. Αναφερόμενη στον υπΑΑΤ η κ. Διβάνη είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί τους κτηνοτρόφους όταν το γάλα είχε 0,70 δεν τους σκέφτηκε και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές γάλακτος και φέτας στα ράφια τη στιγμή που ακόμη η τιμή δεν ανέβηκε για τους κτηνοτρόφους. Οι τιμές έπρεπε να έχουν βγει, αλλά οι κτηνοτρόφοι πιέζουν για να πάρουν καλύτερη τιμή, γιατί δεν συμφέρει να δώσουν 1,40 το πρόβειο, όπως θέλει ο υπουργός, ούτε 0,80 € το γίδινο και εξέφρασε προβληματισμό πως θα βγει ένας κτηνοτρόφος όταν θέλει 40.000 και 50.000 για ζωοτροφές μόνο ετησίως, συν την ενέργεια, τα καύσιμα, που κοστολογούνται €1.000 και 1.200 τον μήνα και ίσως παραπάνω για κάποιους, ανάλογα με το κοπάδι». Και συνέχισε: «Από ό,τι έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, θέλουν να μείνουν λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και οι υπόλοιποι να εξαφανιστούμε. Βλέπω ότι καταστρέφονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα και δεν είναι μόνο ο τουρισμός που κρατάει την Ελλάδα, πίσω του είναι ο πρωτογενής τομέας».

Πηγή: magnesianews.gr

12 October 2022
Banner
Banner