Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Ολλανδία κατά της μείωσης της κτηνοτροφίας

04 July 2022

Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Ολλανδία κατά της μείωσης της κτηνοτροφίας

Στις 22 Ιουνίου, χιλιάδες αγρότες οδηγώντας τα τρακτέρ τους κατέκλυσαν την κεντρική Ολλανδία προκαλώντας εκτεταμένο κυκλοφοριακό χάος. Ο λόγος της μαζικής κινητοποίησής τους ήταν να διαμαρτυρηθούν δυναμικά  για τα εκτεταμένα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούσε τη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Ποια σχέση μπορεί να έχει η μείωση του αζώτου με τους αγρότες; Το θέμα ξεκινάει το 2015, όταν τέθηκαν οι στόχοι της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. στη συνδιάσκεψη του Παρισιού. Παρ’ όλα αυτά κυβερνητική απόφαση ελήφθη στα τέλη του 2021, μετά και την απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Ολλανδία δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τις φυσικές της περιοχές. Έτσι, τώρα, το σχέδιο είναι η μείωση των εκπομπών αζώτου έως και 70% σε 131 βασικές περιοχές -πολλές από αυτές κοντά σε φάρμες- για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους έως το 2030.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στα μέτρα που πρόκειται να πάρει η ολλανδική κυβέρνηση δεν δίστασε να πει:  «Θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους αγρότες. Αυτός ο τομέας θα αλλάξει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αζώτου».

Η Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, είναι μία από τις κορυφαίες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη -ειδικά αζώτου- έχοντας μεγάλο μερίδιο μέρος ευθύνης εξαιτίας των βοοειδών, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι αγρότες ισχυρίζονται πως στοχοποιούνται άδικα, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία οι οποίες εκπέμπουν επίσης δηλητηριώδη αέρια αλλά μένουν στο απυρόβλητο.

Η τεράστια κινητοποίηση των αγροτών δημιούργησε χάος στους δρόμους των πόλεων και σταμάτησε λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Stroe, ανατολικά του Άμστερνταμ, καθώς αγρότες με τα τρακτέρ τους έφτασαν από όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν, ενώ οι διαδηλωτές έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Το μέλλον των αγροτών καταστρέφεται» και «Τα παιδιά μας φοβούνται».

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ, οι αγρότες απαίτησαν την κατάργηση των σχεδίων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση των ζώων κατά 30%.

Αν και η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, η αστυνομία επενέβη όταν αρκετοί αγρότες αψήφησαν το μπλόκο της αστυνομίας και κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NOS της Ολλανδίας.

Στο στόχαστο των αγροτών βρέθηκε και η υπουργός για τη Φύση και την Πολιτική του Αζώτου, Christianne van der Wal-Zeggelink, όπου με τα τρακτέρ τους συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της, φωνάζοντας τα αιτήματά τους.

Μετά απ’ αυτές τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Ολλανδών αγροτών, η κυβέρνηση στην τακτική κοινοβουλευτική συνέλευσή της πρότεινε να οριστεί διαμεσολαβητής, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει και τις δύο απόψεις -αγροτών και κυβέρνησης- συνδυάζοντας τα αιτήματα με το πρόγραμμα.

Παρ΄όλα αυτά, ο πρωθυπουργός φαίνεται να αμφισβητεί το αποτέλεσμα του διαμεσολαβητή, αφήνοντας να εννοηθεί πώς «η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει, αλλά τα ίδια τα σχέδια δεν θα αλλάξουν επί της ουσίας». Υπάρχουν οι δύο πλευρές που αμφισβητεί η μία την άλλη και η ενδεχόμενη διαμεσολάβηση ενδεχομένως να μην έχει θετικά αποτελέσματα, μια που η κυβέρνηση δείχνει να έχει ήδη αποφασίσει το μέλλον του αγροτικού τομέα της Ολλανδίας, αφενός και αφετέρου ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θεωρεί ταραξίες τους αγρότες, δυσπιστώντας τα κίνητρά τους.

04 July 2022
Banner
Banner