Διεξοδικοί έλεγχοι της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Σύσκεψη υπό τον ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη

23 January 2024

Διεξοδικοί έλεγχοι της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Σύσκεψη υπό τον ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη

Τις τελευταίες ημέρες μεικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ  Δήμητρα και του ΕΦΕΤ, έχουν εντείνει τους ελέγχους τους στα σημεία λιανικού εμπορίου, αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας και όπου αλλού απαιτείται, κάνοντας ενδελεχείς έρευνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ. Στόχος της κινητοποίησης είναι η τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια  για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Διευρυμένη σύσκεψη θα λάβει χώρα την Πέμπτη, με αντικείμενο την προστασία της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, των προϊόντων του και ιδιαίτερα της φέτας. Τη σύσκεψη συγκαλεί ο κ. Αυγενάκης και θα συμμετέχουν ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας, Γιάννης Βιτάλης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με τους ελέγχους η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για την αντιμετώπιση της ανωτέρω αρνητικής κατάστασης και τον περιορισμό του φαινομένου αυτού που επιμένει, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού, συμφωνούμε και στηρίζουμε τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ, υπογραμμίζοντας και από πλευράς μας, πως η Πολιτεία οφείλει να:

  • Πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους κατά μήκος όλης της αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι και τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Διεξάγει εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή νοθείας και ελληνοποιήσεων των προϊόντων με στόχο και την προστασία των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων.
  • Επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες ανάλογα με την ζημιά που προκαλούν στους συναλλασσόμενους παραγωγούς και καταναλωτές.
  • Θέσει μέτρα περιορισμού για τη διατήρηση των τιμών σε επιτρεπτά και προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές και των τρικ των επιστροφών.
  • Στηρίξει τους κτηνοτρόφους με επενδυτικά εργαλεία προς μείωση και διαχείριση του κόστους παραγωγής για να συνεχίσουν την παραγωγή».

Την ικανοποίησή της για τους ελέγχους εκφράζει και η ΕΔΟΤΟΚΚ, η οποία με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη. «Οι έλεγχοι θα ωφελήσουν την αγορά, τον ανταγωνισμό και τους καλούς παραγωγούς. Θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τα προϊόντα κτηνοτροφίας και στην προστασία της ποιότητας των τροφίμων.

Η ΕΔΟΤΟΚΚ θεωρεί ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ελληνική κτηνοτροφία. Η εγχώρια παραγωγή τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί και να προστατευτεί από αθέμιτες πρακτικές».

23 January 2024
Banner
Banner