Διαρκείς ανατιμήσεις έως και 30% στη διατροφική αλυσίδα, ενόψει Χριστουγέννων

24 November 2022

Διαρκείς ανατιμήσεις έως και 30% στη διατροφική αλυσίδα, ενόψει Χριστουγέννων

Κατά 20% ακριβότερες οι τιμές, συγκριτικά με πέρσι είναι οι τιμές στα κρέατα, στις τομάτες και στις πατάτες, ενώ αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις (+ 30%) έως τα Χριστούγεννα εξαιτίας της ενδεχόμενης επιδείνωσης του καιρού.

Το ενεργειακό κόστος, η ανεπαρκής έλλειψη ελέγχων αλλά και –όπως δείχνουν οι έρευνες– το ανεπιτυχές μέτρο με το Καλάθι του Νοικοκυριού, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα χαμηλής ποιότητας και έχει ήδη ακυρωθεί από τους καταναλωτές, δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στην αγορά.

 Οι έμποροι, μάλιστα, είναι πολύ επιφυλακτικοί λέγοντας ότι στο σούπερ μάρκετ μπορεί να διατίθεται ως κράχτης ένα προϊόν φθηνότερο και από δίπλα άλλα προϊόντα της τροφικής αλυσίδας να πωλούνται πανάκριβα και διαρκώς ανατιμημένα.

Η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών μειώνει την προσφορά, άρα ακόμα κι αυτές οι φθηνές αρχικές τιμές που εμφανίζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά τα κρέατα,  στην κρεαταγορά η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας έχει αυξηθεί 30% συγκριτικά με πέρσι που στοίχιζε 4,50 ευρώ, ενώ η ελληνική φρέσκια υπολογίζεται για τα Χριστούγεννα στα 10 ευρώ και παραπάνω. Το αρνί και το κατσίκι είναι στα 10,50 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι χωρίς κόκαλο στα 11 ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι 13,80 ευρώ, οι χοιρινές μπριζόλες κοντά στα 6 ευρώ και οι μοσχαρίσια στα 11,50 με 12 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και γουρουνάκια σε τιμή άνω των 12 ευρώ, από 9 έως 10 που ήταν πέρσι.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν πως οι τιμές δεν έχουν ακόμα «κλείσει» και αναμένεται να κυμανθούν, με ανοδική πάντα τάση, αφού δεν έχουν υπολογιστεί και τα μεταφορικά κόστη.

Να σημειώσουμε πως αντίστοιχες ανατιμήσεις ακολουθούν τα λαχανικά και τα ψαρικά, αφού η ενέργεια και οι καιρικές συνθήκες είναι καθοριστικός παράγοντας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

24 November 2022
Banner
Banner