Γ. Λεχουρίτης (ΙΝΚΑ): Οι παραγωγοί πωλούν φθηνά και ο κόσμος αγοράζει ακριβά – φιάσκο “το καλάθι του νοικοκυριού”

07 November 2022

Γ. Λεχουρίτης (ΙΝΚΑ): Οι παραγωγοί πωλούν φθηνά και ο κόσμος αγοράζει ακριβά – φιάσκο “το καλάθι του νοικοκυριού”

Στον λόγο του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη ο οποίος υποστήριξε πως «σε όλες τις αλυσίδες το καλάθι του νοικοκυριού πάει πάρα πολύ καλά, να το πω λίγο λαϊκά, έχει ''ξεπουλήσει''. Δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τα ράφια από τα προϊόντα του καλαθιού», απάντησε σε τηλεοπτικό κανάλι μίλησε την Παρασκευή του βράδυ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή, Γ. Λεχουρίτης, υποστηρίζοντας πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στα σούπερ μάρκετ σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων και στο «καλάθι του νοικοκυριού», υπογραμμίζοντας πως «οι παραγωγοί πωλούν φθηνά κι εμείς αγοράζουμε ακριβά».

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης δήλωσε με έμφαση: «Το λέγαμε από πριν, θα μπουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και προϊόντα προσφορών. Τι άλλαξε; Τίποτα. Το μόνο που άλλαξε είναι τα ψέματα που συνεχίζει να λέει ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Άδωνις έχει περάσει παραπάνω από τους πολιτικούς. Τι μας είπε; Ότι είχαν τα προϊόντα καλύτερες τιμές από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες. Να σας δείξω φυλλάδιο που έχω στα χέρια μου; Είναι οι ίδιες τιμές με το καλάθι του νοικοκυριού. Και είναι φυλλάδιο προσφορών. Τι άλλαξε λοιπόν; Τίποτα!», ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές στον υπουργό Ανάπτυξης αναφέροντας: «Αυτός έκανε το σόου στις τηλεοράσεις. Εγώ έκανα την πραγματική έρευνα της αγοράς. Μπήκα στο e-katanalotis, έλεγξα ορισμένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέττας, στο 80%-90% σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν και επώνυμα προϊόντα αλλά είναι προϊόντα σε φυλλάδιο προσφορών. Δεν χρειάζεται να διαφημίζω ποιο σούπερ μάρκετ είναι, όπως έκανε ο υπουργός για επώνυμα μακαρόνια ... μπορεί να είχαν π.χ. ονομαστική τιμή 1,42 ευρώ αλλά με τις προσφορές τα πούλαγαν τα σούπερ μάρκετ στα 1,2-1,27 ευρώ. Θέλοντας να επιβεβαιωθεί ο ίδιος, έκανε την μία "πατάτα" μετά την άλλη. Ως ΙΝΚΑ έχουμε στοιχεία, τα αντιπαραθέτουμε. Αποδεικνύουν ότι αυτό που λέμε εμείς είναι αλήθεια, αυτό που λέει ο υπουργός είναι ψέματα ... στα αυγά, στα απορρυπαντικά, στα είδη περιποίησης ... τα είδα στο φυλλάδιο προσφορών, ήταν ακριβώς οι ίδιες τιμές με αυτές στο e-katanalotis ... υπάρχει και περίπτωση, πιθανώς τυπογραφικό λάθος, που το φυλλάδιο το έχει φθηνότερα».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ μίλησε και για το γάλα, λέγοντας πως «για το περιβόητο γάλα που λέει, 1,12 ευρώ, όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν γάλα ιδιωτικής ετικέττας 1,12. Δεν ντράπηκε να πάρει στα χέρια του γάλα γερμανικό, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στη Γερμανία και πωλείται από ελληνικό σούπερ μάρκετ;» και συνέχισε επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΙΝΚΑ σχετικά με τις λύσεις πάνω στην ακρίβεια: «Λύση υπάρχει και είναι συγκεκριμένη. Στην πηγή που ξεκινά ένα προϊόν. Πόσο πωλείται στο χωράφι; Πόσο φτάνει στον καταναλωτή; Τι περιθώριο ποσοστού κέρδους πρέπει να έχει, 100%, 200%, 500%; Δεν μπορεί να έχει 1.500%, να πωλείται π.χ. η ελιά 40-50 λεπτά και να φτάνει στον καταναλωτή 7-8 ευρώ. Δεν μπορεί να παραπονιούνται οι παραγωγοί ότι πωλούν φτηνά και οι καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά. Το λεμόνι πωλείται στο χωράφι 35 λεπτά, στη λιανική φτάνει 1,8 ευρώ. Το αχλάδι, το μήλο. Ξέρουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς, δεν ξέρει μόνο το υπουργείο. Αλλά εμείς είμαστε 52 χρόνια στην "πιάτσα", ξέρουμε τι σημαίνει ακρίβεια και αγορά, δεν είμαστε σε γραφείο αλλά στο δρόμο. Ψάχνουμε και πηγαίνουμε, ερευνώντας».Πρόσθεσε ακόμα πως για να υπάρξει αλλαγή στις τιμές η μοναδική λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα εξηγώντας ότι «αυτό θα επιφέρει μείωση τιμών στην αγορά, στο κόστος παραγωγής, στο κόστος ενέργειας και καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μην επικαλείται πως ο ΕΦΚ ζημιώνει την ελληνική οικονομία, αφού οι μόνοι που κερδίζουν από τον Ειδικό Φόρο είναι οι λαθρέμποροι καυσίμων. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΕΦΚ, τόσο περισσότερα λαθραία καύσιμα κυκλοφορούν. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα», τόνισε.

Ο κ. Λεχουρίτης έκανε λόγο και για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ) το οποίο «συνεδριάζει μία ή δύο φορές το χρόνο. Από τότε που βγήκε ο κ. Γεωργιάδης, δεν θυμάμαι αν συμμετείχε μία φορά στο ΕΣΚΑ, μία φορά. Είναι παντογνώστης, πάνσοφος, δεν χρειάζεται ούτε τις παραγωγικές τάξεις ούτε τις οργανώσεις καταναλωτών, να συζητήσει».

Πηγή: efsyn.gr

07 November 2022
Banner
Banner