Γρηγόρης Μουτεβελής: Το παρασκεύασμα έχει δώσει νέα ώθηση στο επάγγελμα

27 May 2022

Γρηγόρης Μουτεβελής: Το παρασκεύασμα έχει δώσει νέα ώθηση στο επάγγελμα

Related Articles

Ο Γρηγόρης Μουτεβελής εκλέχθηκε πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας «Η Πρόοδος» τον περασμένο Νοέμβριο. Πλαισιωμένος από νέα άτομα, με μοναδικό συνδετικό κρίκο με την παλαιότερη γενιά τον γνωστό συνδικαλιστή του κλάδου και μέχρι τώρα πρόεδρο, Δημήτρη Γαλανάκη. Αν και νέος ηλικιακά, ο Γρηγόρης συμμετέχει στη διοίκηση του Σωματείου από το 2012. Είναι τρίτης γενιάς κρεοπώλης και το κατάστημα που διατηρεί έχει ιστορία από τη δεκαετία του 50. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλά για τα περίπου 150 κρεοπωλεία του νομού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο Meat News #104 (Μάιος 2022)

Meat News: Τα τελευταία χρόνια νέος κόσμος εισέρχεται στο επάγγελμα. Τι σηματοδοτεί αυτό;

Γρ. Μουτεβελής: Το επάγγελμά μας δείχνει να έχει προοπτική, να έχει μέλλον. Τα περισσότερα κρεοπωλεία έχουν περάσει στα κρεατοσκευάσματα, στις λύσεις «εύκολου» φαγητού. Και εγώ και άλλοι συνάδελφοι φτιάχνουμε πολλά παρασκευάσματα με απώτερο στόχο να προσελκύουμε κόσμο στα κρεοπωλεία μας. Το επάγγελμά μας είναι παραδοσιακό, είμαστε οικογενειακά από την παιδική μας ηλικία μέσα στα καταστήματα και γι αυτό προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε και να τα μεγαλώσουμε.

Meat News: Είναι εύκολο κάτι τέτοιο;

Γρ. Μουτεβελής: Δεν είναι εύκολο με τα σημερινά δεδομένα των συνεχών ανατιμήσεων, των αυξήσεων σε βασικά κόστη, όπως η ενέργεια, πιο πριν με τους περιορισμούς της πανδημίας. Όμως εμείς το «πολεμάμε» με πείσμα. Γι αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν βοηθητικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ που ζητά ο κλάδος μας, αλλά και η επιδότησή μας για να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Meat News: Είπες ότι έχετε επικεντρωθεί στο παρασκεύασμα. Ο πελάτης αναζητά αυτά τα προϊόντα;

Γρ. Μουτεβελής: Η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε προωθήσει κι εμείς αρκετά και πλέον οι πελάτες έρχονται από μόνοι τους και ζητούν έτοιμα προϊόντα. Είναι εύκολη λύση για το σπίτι. Σε αυτό το κομμάτι δουλειάς έχουμε εστιάσει για να μπορέσει να αυξηθεί ο τζίρος μας. Είναι μια παροχή υπηρεσίας που μας δένει με τον πελάτη.

Meat News: Πάνω σε όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες έχετε να αντιμετωπίσετε και τις ανατιμήσεις στο κρέας, στις τιμές που αγοράζετε.

Γρ. Μουτεβελής: Εμείς παρόλες τις αυξήσεις που έχουμε δεχτεί από το εμπόριο, δεν έχουμε προχωρήσει σε αύξηση τιμών. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε αυτό το αυξημένο κοστολόγιο για να βοηθήσουμε τον καταναλωτή, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε και τις τιμές στη βιτρίνα μας.

Meat News: Εσείς στην περιφέρεια έχετε καλύτερη πρόσβαση στην εγχώρια παραγωγή. Αυτό διευκολύνει κάπως την κατάσταση;

Γρ. Μουτεβελής: Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κι αυτοί σοβαρά προβλήματα. Έχουν αυξηθεί οι ζωοτροφές, τα καύσιμα, οπότε ένα προϊόν που θα αγοράζαμε 5 ευρώ θα το πάρουμε 5,5 για παράδειγμα. Έχει αυξηθεί επίσης το κόστος σφαγής. Τα σφαχτικά από 3 ευρώ έχουν ανέβει στα 4. Άρα η εγχώρια παραγωγή δεν είναι πλέον φθηνή, δεν μπορεί να παραμείνει φθηνή. Έχει ανέβει στο ίδιο επίπεδο με τα προϊόντα εισαγωγής.

Meat News: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Γρ. Μουτεβελής: Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι λαθροσφαγές. Ο καταναλωτής θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να ψωνίζει προϊόντα λαθροσφαγών. Αυτός που σφάζει ένα μοσχάρι και προσπαθεί να το πωλήσει ως ντόπιο, δεν διασφαλίζει τον καταναλωτή. Συνήθως κοροϊδεύουν ότι είναι ελληνικό και μπορεί να είναι είτε ρουμάνικο, είτε πολωνέζικο.

Meat News: Ποια είναι η σχέση σας με τις ελεγκτικές αρχές;

Γρ. Μουτεβελής: Η σχέση με τις ελεγκτικές αρχές είναι πολύ καλή. Τα καταστήματά μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, εφαρμόζοντας όσα μας ζητούν, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

27 May 2022
Banner
Banner