Γιώργος Μπατζακίδης: Ένας κρεοπώλης – υποψήφιος διδάκτορας

24 June 2022

Γιώργος Μπατζακίδης: Ένας κρεοπώλης – υποψήφιος διδάκτορας

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε όταν επικοινωνήσαμε με τον επί οκτώ (8) θητείες πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης, Γιώργο Μπατζακίδη, για να του ευχηθούμε για την επανεκλογή του και να του ζητήσουμε αυτή τη συνέντευξη. Ο κ. Μπατζακίδης βρισκόταν λίγο πριν από ένα ταξίδι του στη Σαμψούντα της Τουρκίας, όπου θα έπαιρνε μέρος σε ένα ιστορικό συνέδριο για τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών. Έτσι αναγκαστικά η συνέντευξη παίρνει μια άλλη ενδιαφέρουσα τροπή. Ας την παρακολουθήσουμε…

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο Meat News #105 (Ιούνιος 2022)

Meat News: Ας ξεκινήσουμε από την επανεκλογή σου στην προεδρία του Σωματείου σας, που δείχνει ότι είσαι ένας πρόεδρος με μεγάλη αποδοχή.

Γ. Μπατζακίδης: Το ευχάριστο είναι ότι εκλέγομαι σχεδόν παμψηφεί και από τις δυο κοινότητες της περιοχής μας. Γιατί όπως ξέρετε, τόσο η πόλη της Ξάνθης, όσο και όλος ο νομός κατοικείται τόσο από Χριστιανούς, όσο και από Μουσουλμάνους και αυτή η ιδιαιτερότητα έχει αποτυπωθεί και στη ζωή και τη δράση του Σωματείου μας. Το Σωματείο μας δεν είναι όπως όταν ιδρύθηκε το 1924, πλέον μετέχουν και οι συνάδελφοί μας μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι οποίοι συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, πλην των, ας το πούμε, εκκλησιαστικών – δεν συμμετέχουν στη δοξολογία που τελείται για την εορτή των Ταξιαρχών.

Meat News: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που σας απασχολούν ως κλάδο;

Γ. Μπατζακίδης: Το βασικό μας πρόβλημα είναι ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στην πόλη μας από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Από έρευνες που είχαν γίνει πριν αρκετά χρόνια και συνεχίζονταν σε τακτά διαστήματα, ενώ αρχικά αποτυπωνόταν μια μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στο παραδοσιακό κρεοπωλείο και το σούπερ μάρκετ, δηλαδή ο καταναλωτής προτιμούσε για τις αγορές κρέατος τα καταστήματά μας, βλέπαμε ότι η τάση ανά πενταετία άλλαζε. Υπήρχε ήδη μια αυξάνουσα προτίμηση στα μεγάλα υπερκαταστήματα, κυρίως λόγω ευκολίας στο πάρκινγκ, δυνατότητας να κάνει ο καταναλωτής μαζικά και συγκεντρωμένα όλες τις αγορές του. Αυτή η τάση ενισχύθηκε στη διετία της πανδημίας, όπου το σούπερ μάρκετ έγινε μια διέξοδος για βόλτα. Στην περίοδο αυτή, ας το πω λαϊκά, το «πόδι» του καταναλωτή έμαθε να πηγαίνει πιο εύκολα στο σούπερ μάρκετ. Έμαθε να πηγαίνει εκεί αγνοώντας το γεγονός της καλύτερης ποιότητας που υπάρχει στο κρεοπωλείο. Ελάχιστοι είναι πλέον οι καταναλωτές που προτάσσουν το θέμα της ποιότητας.

Βέβαια τα σούπερ μάρκετ έχουν κατανοήσει ότι δεν βγαίνει πλέον να λειτουργεί το κρέας ως «κράχτης» για άλλες αγορές και έχουν ανεβάσει πολύ τις τιμές. Παράδειγμα γνωστή αλυσίδα γερμανικών συμφερόντων που απογείωσε τις τιμές. Γνωρίζοντας όμως ότι ήδη ο καταναλωτής έχει συνηθίσει να πηγαίνει εκεί για ψώνια.

Meat News: Υπάρχει όμως έτσι κι αλλιώς μια σημαντική αύξηση των τιμών χονδρικής του κρέατος.

Γ. Μπατζακίδης: Τα κρεοπωλεία είχαν πάνω από 15 χρόνια να αυξήσουν τις τιμές πώλησης. Παρότι σε αυτά τα χρόνια είχαμε αυξήσεις τόσο στην πρώτη ύλη, όσο και στα λειτουργικά μας έξοδα. Μέχρι τώρα απορροφούσαμε αυτές τις αυξήσεις. Για να φθάσουμε όμως να ανεβάζουμε τις τιμές στη βιτρίνα μας σημαίνει ότι οι αυξήσεις πλέον είναι υπερβολικές. Αφενός οι τιμές στα διάφορα είδη κρέατος εκτοξεύτηκαν (αγοράζαμε για παράδειγμα μοσχάρι 4,20 ευρώ και τώρα αγοράζουμε 6,30), αφετέρου όλα τα κόστη ανέβηκαν (ρεύμα, εφορία κ.λπ.). Το κρεοπωλείο για να ανταποκριθεί ή θα κλείσει, ή θα βάλει αυξήσεις στις τιμές, που και πάλι ο κίνδυνος κλεισίματος είναι ορατός. Γιατί ο καταναλωτής έμαθε 15 χρόνια να αγοράζει κρέας σε χαμηλές τιμές. Βέβαια τώρα ο καταναλωτής βλέπει μεγάλες αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ. Η αλυσίδα που προανέφερα πουλάει μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος 16,40, όταν πριν πουλούσε 7,5 – 8 ευρώ.

Meat News: Ας έρθουμε τώρα στην άλλη πλευρά των ενδιαφερόντων σου – στην επιστημονική σου ενασχόληση.

Γ. Μπατζακίδης: Η ιστορία ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο μου πάθος. Από μικρός λόγω της πολύωρης ασχολίας μου με το κρεοπωλείο δεν μου επιτράπηκε να το εξασκήσω, αλλά με τον καιρό δεν μπορούσα να το κρατήσω άλλο μέσα μου. Γύρω στα 40 μου γράφτηκα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα παρακολουθούσα για δέκα ακαδημαϊκά έτη ιστορία και αρχαία ελληνικά στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Παρακολούθησα βυζαντινή ιστορία για τρία χρόνια, οθωμανική ιστορία για τέσσερα χρόνια. Πάντα με γοήτευε η ιστορία και με έκανε να γράφω άρθρα. Αλλά πώς μπορούσα να υπογράφω τα άρθρα μου ως… κρεοπώλης; Χρειαζόμουν έναν τίτλο. Αυτό με ενοχλούσε και με ώθησε να γραφτώ στο ΕΑΠ, όπου τελείωσα με δυο υποτροφίες, έκανα μεταπτυχιακό στο Μικρασιατικό και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος της διδακτορικής διατριβής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από οθωμανικά αρχεία που μεταφράζω για την περίοδο 1870-1900.

Meat News: Μέσα από αυτή την ενασχόληση πρόσφατα βρέθηκες στη Σαμψούντα σε συνέδριο ιστορικών.

Γ. Μπατζακίδης: Ήταν ένα ακαδημαϊκό συνέδριο που αφορούσε την ανταλλαγή των πληθυσμών από λίγο πριν το 1922 και πού βρίσκονται σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ότι αφορά το ιστορικό επίπεδο και όχι το πολιτικό. Συνολικά έγιναν 43 εισηγήσεις, υπήρχαν συμμετοχές από Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία και δυο συμμετοχές από Ελλάδα – εγώ και ο πρώην καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Μιχαλόπουλος. Η δική μου εισήγηση προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα, που μου δίνει την ικανοποίηση ότι ήταν αρκετά καλή και ήταν μια τεράστια ικανοποίηση για μένα.

Ήταν ένα πολύ καλό συνέδριο, αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι μετά από 100 χρόνια ιστορικών προσεγγίσεων και συνεδρίων, τίποτα δεν έχει αλλάξει στις σχέσεις των δυο χωρών. Και μιλώ για το ιστορικό μέρος, όπου δεν αρκεί να μνημονεύουμε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά να ξεφύγουμε από το μίσος και το διχασμό.

Meat News: Η ιδιαιτερότητα της πόλης σου σε κάνει ένα είδος πρεσβευτή μιας σύζευξης των δυο κοινοτήτων;

Γ. Μπατζακίδης: Το γεγονός ότι έχω μεγαλώσει σε μια πόλη με δυο κοινότητες –δεν μου αρέσει να λέω μειονότητα την μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί στους δυο νομούς Ξάνθη και Κομοτηνή 140 χιλιάδες ανθρώπους κι εδώ στην Ξάνθη είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός- θα μπορούσε να με κάνει έναν άτυπο πρεσβευτή προσέγγισης. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ την πόλη μας χωρίς τους μουσουλμάνους.

24 June 2022
Banner
Banner