Αύξηση τιμών-μειωμένη παραγωγή βοοειδών στην Ε.Ε.

07 November 2022

Αύξηση τιμών-μειωμένη παραγωγή βοοειδών στην Ε.Ε.

Related Articles

Οι τιμές του βόειου κρέατος στην Ε.Ε. παρουσιάζουν ανοδική τάση από τα τέλη του 2021, ενώ η παραγωγή της Ε.Ε. ήταν χαμηλότερη από έτος σε έτος, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Η Επιτροπή της Ε.Ε. προβλέπει ότι η παραγωγή βοείου κρέατος θα παραμείνει μειωμένη έναντι του 2021 για το υπόλοιπο του έτους και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο έως το 2023. Αυτό είναι πιθανό να προσφέρει κάποια στήριξη στις τιμές των βοοειδών για το άμεσο μέλλον, εάν η ζήτηση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι τιμές των GB ήταν υψηλότερες σε σχέση με το 2020 και το 2021, με τη στήριξη των τιμών να προέρχεται εν μέρει από τη μειωμένη προσφορά βοοειδών και την αυξημένη λιανική ζήτηση λόγω της πανδημίας. Από την άνοιξη, οι τιμές επέστρεψαν στο ανώτατο όριο των τιμών της Ε.Ε., με μικρές πτώσεις εν μέρει λόγω των αντίστοιχων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι εξαγωγές βοείου κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο από έτος σε έτος. Αν και μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στην επιστροφή των κανονικών προτύπων συναλλαγών μετά το Brexit και την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, οι πιο ανταγωνιστικές τιμές θα είναι επίσης κινητήριος παράγοντας στην αγορά, με την Ε.Ε. να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος.

 Οι τιμές των αγελάδων στην Ε.Ε. ακολουθούν την ίδια ανοδική τάση με τις πρώτες τιμές των βοοειδών. Η μέση τιμή βάρους αγελάδας O3 στην Ε.Ε. ήταν €4,30 /κιλό (£3,76 /κιλό) την εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου, αυξημένη κατά 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Και πάλι, αυτές οι τιμές καθοδηγούνται από τη μειωμένη προσφορά βοοειδών και τη διαρκή ζήτηση για βόειο κρέας μετά τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα για το βόειο κρέας μεταποίησης. Ο αριθμός των αγελάδων αναπαραγωγής έχει συρρικνωθεί σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ολλανδίας εξαιτίας των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή της Ε.Ε. αναμένει πρόσθετη σφαγή βοοειδών προς το τέλος του έτους, λόγω της έλλειψης περιοχών βοσκής αλλά και των υψηλών τιμών των ζωοτροφών.

Πηγή: ahdb.org.uk

07 November 2022
Banner
Banner