Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος

27 July 2022

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2022-2031, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 5% το 2021. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπήρξε μεγάλη αύξηση της τάξης του 34% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα, μετά από δύο χρόνια μειώσεων οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Οι προμήθειες σε πουλερικά, βοοειδή και πρόβειο κρέας αυξήθηκαν οριακά, καθώς οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών μείωσαν την κερδοφορία. Η παραγωγή βόειου κρέατος σε ορισμένες χώρες περιορίστηκε από διάφορους παράγοντες, όπως ο Covid-19, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κοπαδιού γαλακτοπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή εξαγωγικού φόρου στην Αργεντινή.

Στην Ασία η παραγωγή βόειου κρέατος αυξήθηκε κατά 12% στην Ινδία, καθώς ο αριθμός των σφαγών αυξήθηκε μετά το σταδιακό άνοιγμα από το lockdown της πανδημίας αφενός αλλά και εξαιτίας της ζήτησης από τις υπερπόντιες αγορές στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, αφετέρου.

Οι παγκόσμιες εισαγωγές κρέατος το 2021 εκτιμάται ότι έφτασαν τους 40 τόνους, με επικεφαλής τις εισαγωγές πουλερικών. Οι κορυφαίοι εξαγωγείς κρέατος - συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών - παρείχαν μεγάλο μέρος αυτής της υψηλότερης ζήτησης εισαγωγών.

Οι διεθνείς τιμές κρέατος που αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσίασαν ανοδική τάση το 2021, αντανακλώντας την υψηλότερη ζήτηση από την οικονομική ανάκαμψη και το υψηλότερο κόστος μάρκετινγκ και μεταφοράς. Ωστόσο, οι αναλογίες τιμής κρέατος προς ζωοτροφές μειώθηκαν σημαντικά, ασκώντας πίεση στην κερδοφορία του κλάδου στις εντατικές κτηνοτροφικές δραστηριότητες ζωοτροφών. Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω σύσφιξη των αγορών, προκαλώντας υψηλότερες τιμές στις αρχές της νέας περιόδου, κατέληξε η έκθεση.

Πηγή: thepoultrysite.com

27 July 2022
Banner
Banner