Από το σπόρο στο πιάτο: Ο FAO γιορτάζει στη Ρώμη
Related Articles
Μια ξεχωριστή έκθεση για τα τρόφιμα και την αγροτική καινοτομία είναι σε εξέλιξη στη Ρώμη από τις 10–13 Οκτωβρίου 2025, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των εορτασμών για τα 80 χρόνια του FAO - του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Ένα παγκόσμιο γεγονός για την τροφή και την παραγωγή
Η έκθεση “From Seeds to Foods” μετέτρεψε το Park of Porta Capena, δίπλα στα κεντρικά γραφεία της FAO, σε ένα ζωντανό εργαστήρι γνώσης και πολιτισμού. Εκεί, εκατοντάδες εκθέτες από όλο τον κόσμο παρουσίασαν:
- Την εξέλιξη της τροφής - από την αρχική σπορά έως τα προϊόντα που φτάνουν στο πιάτο μας.
- Πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως αγροτικά drones, υδροπονικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά συστήματα και έξυπνες λύσεις για την επίβλεψη της φυτικής υγείας.
- Παραδοσιακές πρακτικές και πολιτιστικά στοιχεία από όλες τις ηπείρους.
Η είσοδος στην έκθεση ήταν ελεύθερη για το κοινό, με στόχο να φέρει τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους επιστήμονες πιο κοντά στην ουσία της τροφής - από τον σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν.
Κεντρικό μήνυμα: Τρόφιμα, τεχνολογία και άνθρωποι
Κατά τα εγκαίνια, ο διευθύνων σύμβουλος της FAO, Qu Dongyu, τόνισε ότι κάθε τροφή ξεκινά από κάτι μικρό - έναν σπόρο, μια φυτεία, ένα γενετικό υλικό - και γίνεται η πηγή ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η έκθεση δεν ήταν μόνο για να δεις τεχνικές λύσεις και προϊόντα - ήταν και για να καταλάβεις τη διασύνδεση της τροφής με τον πολιτισμό, τη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση και την κοινωνία.
Το κοινό μπορούσε να:
- Δοκιμάσει 72+ είδη τροφίμων από όλο τον κόσμο σε ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις με chefs.
- Παρακολουθήσει επίδειξη τεχνολογιών για την παραγωγή και προστασία των καλλιεργειών, ακόμα και με σκύλους που ανιχνεύουν φυτικές ασθένειες.
- Συμμετάσχει σε εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες.
- Δει περίπτερα αφιερωμένα στις παραδόσεις, τις τεχνολογίες και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε ηπείρου.
Έμφαση στη συμμετοχή των παραγωγών
Τα περίπτερα αντιπροσώπευαν εκθέσεις από:
- Λατινική Αμερική και Καραϊβική, με γεωργικά προϊόντα όπως καλαμπόκι, κακάο, quinoa, μέλι και τοπικές ποικιλίες λαχανικών.
- Αφρική, που τόνισε τη γεωργική ποικιλομορφία και πρωτοβουλίες νεολαίας, γυναικών και μικρών παραγωγών, με παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές.
Οι παραγωγοί μπόρεσαν να δείξουν όχι μόνο δημιουργίες και τεχνικές αλλά και την ιστορία και τη γεύση των χωρών τους - μια εμπειρία που δεν αφορά μόνο την παραγωγή, αλλά την ενσωμάτωση της τροφής στην καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό.
Μια εμπειρία για το μέλλον
“From Seeds to Foods” ήταν μέρος του World Food Forum 2025, της μεγαλύτερης φετινής συγκέντρωσης ειδικών, παραγωγών, επιστημόνων και νεολαίας που συζητούν για τη μεταμόρφωση των συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:
* Η τροφή συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση, την τεχνολογία και την κοινωνία.
* Οι λύσεις που αλλάζουν τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα ξεκινούν από τον σπόρο.
* Κάθε παραγωγός, μικρός ή μεγάλος, έχει θέση σε αυτή την πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον.








