Από την κτηνοτροφία στη… Μύκονο

10 May 2023

Από την κτηνοτροφία στη… Μύκονο

Τα μηνύματα που έρχονται από ολόκληρη τη χώρα σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή και ειδικότερα με την κτηνοτροφία είναι δυσοίωνα και το καμπανάκι για την επερχόμενη καταστροφή χτυπάει εδώ και αρκετό καιρό.

Η ανεπάρκεια ζωοτροφών, το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, οι μεσάζοντες και οι υπεραγορές έχουν μειώσει τα περιθώρια αξιοπρεπούς διαβίωσης των παραγωγών, φτάνοντάς τους σε σημείο να εγκαταλείψουν τις μονάδες τους και να στραφούν, εάν φυσικά έχουν τη δυνατότητα, σε άλλα επαγγέλματα.

Ο Αναστάσιος Θεοδωρίδης, από το Μαυροδένδρι Κοζάνης, είναι ένας από τους πολλούς κτηνοτρόφους που δεν άντεξε την πίεση του επαγγέλματος και παρά τις προσπάθειες να διατηρήσει το κοπάδι του, τελικά στάθηκε αδύνατον.

Ο κ. Θεοδωρίδης, όπως αναφέρει τοπικό Μέσο, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την εστίαση και στη συνέχεια με χωματουργικές εργασίες, έχοντας φορτηγό στα ορυχεία της ΔΕΗ. Η κρίση όμως και η απολιγνιτοποίηση τον οδήγησαν στο να το εγκαταλείψει και να επιλέξει το 2016 να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Έχοντας στην κατοχή του χωράφια που θα του εξασφάλιζαν μέρος των ζωοτροφών, αγόρασε 200 ζώα και ξεκίνησε την μικρή κτηνοτροφική του μονάδα. Ήταν αποκλειστικά δική του επιλογή η παραδοσιακή κτηνοτροφία, βγάζοντας τα ζώα στο βουνό για τροφή, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν.

O πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο κι έτσι ο κ. Θεοδωρίδης αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Κι όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει στα ύψη. Έφτασα να δίνω 10€ την μπάλα τριφυλλιού, αν και είχα ο ίδιος δικά μου, τα οποία δεν επαρκούσαν. Τα έξοδα δεν περιορίζονται στις ζωοτροφές. Είναι ο κτηνίατρος και ο εμβολιασμός των ζώων που πρέπει να γίνει για να μην υπάρξουν απώλειες, τα έξοδα μετακίνησης στη μονάδα, η οποία είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή, ο καθαρισμός του χώρου των ζώων και πολλά άλλα. Πλέον είναι ασύμφορο να είσαι κτηνοτρόφος, ειδικά μικρής εκμετάλλευσης. Η τιμή στο γάλα μπορεί να ανέβηκε, αλλά και πάλι το κόστος διατήρησης της μονάδας είναι πολύ υψηλό. Δεν γίνεται να δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο και να μην έχεις ένα αξιοπρεπές εισόδημα. …  Μέσα σε λίγους μήνες, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου και αμέσως μετά, όλα ανέβηκαν σημαντικά. Για παράδειγμα το καλαμπόκι, το οποίο κόστιζε 0,20€ το κιλό τον Σεπτέμβριο και αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, άγγιξε τα 0,40€ το κιλό.  Δεν υπάρχουν έλεγχοι και οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας είναι πολλές.

Ο κ. Θεοδωρίδης μίλησε ξεκάθαρα για το λόγο που αποφάσισε να εγκαταλείψει την ύπαιθρο λέγοντας πως στον κλάδο της κτηνοτροφίας όλοι οι υπόλοιποι καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων και αγαθών τους και το ποσοστό κέρδους τους, εκτός από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Τα περιθώρια επιβίωσης στις μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις ελαχιστοποιούνται και μηδενίζονται. Έτσι, για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισε να πουλήσει τα ζώα του και να εγκαταλείψει την κτηνοτροφία. Μετά την κτηνοτροφία και με την έλλειψη θέσεων εργασίας στην περιοχή, αποφάσισε να εργαστεί σεζόν στη Μύκονο, έχοντας τη θέση υπεύθυνου λειτουργίας πολυτελούς συγκροτήματος.

Ένας κτηνοτρόφος από τους πολλούς που εγκατέλειψαν το επάγγελμα και η πρωτογενής παραγωγή κάνει το μετέωρο βήμα της. Το σήμα κινδύνου εκπέμπεται απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας ελπίζοντας να βρει άμεσα ευήκοα ώτα, πριν είναι πια πολύ αργά, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

10 May 2023
Banner
Banner