Απεργία την Τετάρτη 12/4 ενάντια στην απαξίωση του ΕΦΕΤ

10 April 2023

Απεργία την Τετάρτη 12/4 ενάντια στην απαξίωση του ΕΦΕΤ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ την Τετάρτη 12/4, την οποία έχουν κυρήξει ως Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ μόνο οι μισές οργανικές θέσεις του φορέα είναι καλυμμένες από υπαλλήλους, ενώ εδώ και 24 χρόνια από την ίδρυσή του σε τέσσερις Περιφέρειες της χώρας δεν έχουν συσταθεί ακόμα Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΦΕΤ

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη προκειμένου να τον/την ενημερώσουμε σχετικά τα αποτελέσματα που έχει στην άσκηση του έργου μας η διαχρονική πολιτική  απαξίωσης του ελέγχου των τροφίμων ως παράγοντα  διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Η κατάσταση στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι η εξής:

  • Σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι.
  • Σε ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΔ) του ΕΦΕΤ που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων υπηρετεί αριθμός επιθεωρητών μικρότερος από τα δάχτυλα του ενός χεριού (πχ στην ΠΔ Πελοποννήσου  2 επιθεωρητές, στην ΠΔ Βόρειου Αιγαίου 3 επιθεωρητές, στην ΠΔ  Κρήτης 6 επιθεωρητές).
  • Αν και έχουν περάσει 24 χρόνια από την ίδρυση του φορέα, δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνεις σε 4 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας  (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου).
  • Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δε επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου.

Πρόκειται για τα ίδια προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών που επισημαίνονται σε κάθε συζήτηση για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη.

Η όποια λειτουργία του φορέα στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζόμενων του που βιώνουν κατά την εργασία τους μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και χειροτερεύει σήμερα με την ακρίβεια και τον πόλεμο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρω-ενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017 /625, Κεφ ΙΙΙ) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ λέμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Διεκδικούμε

  • Ενίσχυση Τώρα του Ελέγχου των Τροφίμων για Υγιεινά και Ασφαλή Τρόφιμα.
  • Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων στον ΕΦΕΤ με μόνιμο προσωπικό.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η λειτουργία όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.
  • Επαρκή κρατική  χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ.
  • Όχι στην απαξίωση του έργου μας - αναπλήρωση όλων των οικονομικών μας απωλειών.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμία να συμπαραταχθεί στον δίκαιο αγώνα για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.

Στήριξη από την ΠΟΓΕΔΥ

Την στήριξη της κινητοποίησης ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων καλώντας σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενημέρωσης σε Κεντρικές Αγορές (Αθήνα στην Βαρβάκειο Αγορά στις 12.00μμ και αντίστοιχα σε άλλες πόλεις της χώρας) και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ, με αιτήματα:

  • Άμεση ενίσχυση  του Ελέγχου των Τροφίμων για Υγιεινά και Ασφαλή Τρόφιμα με στόχο την προάσπιση της υγείας και των συμφερόντων του Λαού.
  • Άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων στον ΕΦΕΤ. Όχι στην υποστελέχωση του ΕΦΕΤ.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιτευχθεί άμεσα η λειτουργία όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ. Να συσταθούν οι 4 Περιφερειακές Δ/νσεις Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.
  • Επαρκής κρατική  χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ.
  • Πλήρη νομική υποστήριξη των εργαζομένων με νομοθετική ρύθμιση.
  • Χορήγηση  αποζημίωσης για τις εντός έδρας μετακινήσεις και αύξηση της αποζημίωσης  για τις εκτός έδρας μετακινήσεις.
  • Χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε κινδύνους βάσει  των συνθηκών εργασίας τους.
  • Χορήγηση  Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους Εργασίας. Πρόβλεψη μόνιμων θέσεων και πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας.
  • Υπογραφή ΣΣΕ

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό «παρών» στην Αθήνα στην Βαρβάκειο Αγορά στις 12.00μμ και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ.

10 April 2023
Banner
Banner