Αντιμικροβιακή αντοχή: Παγκόσμια απειλή για υγεία και οικονομία

03 February 2025

Αντιμικροβιακή αντοχή: Παγκόσμια απειλή για υγεία και οικονομία

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία και την οικονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η AMR ευθύνεται για περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια, με εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι έως το 2050, οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα μπορούσαν να προκαλέσουν έως και 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία έως και 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Απειλή για τη ζωική παραγωγή

Η AMR δεν επηρεάζει μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και τη ζωική παραγωγή, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση δράση, οι ετήσιες απώλειες στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης λόγω ανθεκτικών βακτηρίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων, επηρεάζοντας έως και 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας σωρευτική παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ έως και 953 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050.

Προκλήσεις στην παραγωγή κρέατος

Η παραγωγή κρέατος, ιδιαίτερα βοοειδών και πουλερικών, αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την AMR, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρά τις προσπάθειες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί έως και 11% μέχρι το 2030, με χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική να διπλασιάζουν τη χρήση αντιβιοτικών στον τομέα αυτό.

Αναγκαία η παγκόσμια δράση

Η αντιμετώπιση της AMR απαιτεί τολμηρές αποφάσεις και συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσέγγιση "One Health", που συνδυάζει τις προσπάθειες στους τομείς της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας, είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Μόνο μέσω συλλογικής δράσης σήμερα μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

03 February 2025