Ανησυχία για τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας

26 June 2023

Ανησυχία για τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας

Έντονη είναι η ανησυχία των χοιροτρόφων στη χώρα μας από τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της ζωονόσου στην περιοχή των Σερρών και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σημειωθεί ακόμα τρία κρούσματα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και αφορούν κατοικίδιους χοίρους σε μικρές εκμεταλλεύσεις.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις αρχές Μαΐου η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων είχε θέσει τις ανησυχίες της στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Όμως η μεσολάβηση των διπλών εκλογών και ο ορισμός υπηρεσιακής ηγεσίας δημιούργησαν αντικειμενικά ένα κενό στην πυραμίδα της πολιτικής ηγεσίας.

Οι χοιροτρόφοι ανησυχούν για την εξάπλωση της νόσου και ζητούν την εφαρμογή άμεσα όλων εκείνων των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να μην εισχωρήσει η πανώλη στην αλυσίδα της χοιροτροφίας, δημιουργώντας καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο.

Μιλώντας στο Meat News ο Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, επεσήμανε: «Η διαχείριση ενός τέτοιου θέματος χρειάζεται πολύ αυστηρά μέτρα και προσεκτική εφαρμογή τους και δυστυχώς τύχαμε σε μια περίοδο προεκλογική που δεν υπήρχε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι το πρώτιστο θέμα που πρέπει να δούμε μαζί με τη νέα πολιτική ηγεσία, γιατί όλα τα άλλα είναι μάταια αν η πανώλη εξαπλωθεί και μπει στην αλυσίδα μας».

26 June 2023
Banner
Banner