Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις Σέρρες – Υπό έλεγχο η κατάσταση

27 April 2023

Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις Σέρρες – Υπό έλεγχο η κατάσταση

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα από βασικά θέματα που απασχολούν τη χοιροτροφία της Ευρώπης με τις χώρες να παρακολουθούν στενά και συχνά λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα προστασίας, μια που η διάδοσή της γίνεται ταχέως και ειδικά με τους αγριόχοιρους.

Στη χώρα μας και μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

Αμέσως ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  1. Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
  2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  3. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  4. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  5. Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
  6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  7. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Να σημειωθεί πως ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

27 April 2023
Banner
Banner