Αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

27 August 2024

Αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

Related Articles

Από τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τροφίμων λόγω μιας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή και τη διανομή. Οι κύριες εξελίξεις περιλαμβάνουν:

  • Ελαιόλαδο: Οι τιμές του ελαιόλαδου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, κυμαινόμενες από 11 έως 16 ευρώ το λίτρο. Η μέση ανατίμηση τον Ιούλιο ανήλθε στο 56%. Αν και υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένη παραγωγή, αυτό δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές πριν το τέλος του έτους. Η παγκόσμια αύξηση στις τιμές επηρεάζει επίσης τους παραγωγούς, οι οποίοι ενδέχεται να διατηρήσουν υψηλές τιμές.
  • Κακάο: Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, κατά 111,21% από τις αρχές του 2024. Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται σε περιορισμένες προμήθειες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική. Αυτή η αύξηση έχει επηρεάσει την τιμή της σοκολάτας, με αναμενόμενη αύξηση στα προϊόντα κακάου από 3% έως 10%.
  • Καφές: Οι τιμές του καφέ έχουν ανέβει σημαντικά, με προαναγγελθείσες ανατιμήσεις έως 15%. Οι τιμές λιανικής για τον στιγμιαίο καφέ φτάνουν τα 40 ευρώ το κιλό, για τον ελληνικό καφέ τα 20 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές των καψουλών προσεγγίζουν τα 90 ευρώ το κιλό.
  • Φρούτα και Λαχανικά: Οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξάνονται συνεχώς, με τα ποσοστά αύξησης να κυμαίνονται από 6% έως 8%. Φέτος, οι τιμές για οκτώ σύκα έχουν φτάσει τα 10 ευρώ, ενώ δύο αγγούρια κοστίζουν 1,5 ευρώ, αναδεικνύοντας την υψηλή τιμή της μεσογειακής διατροφής.
  • Χυμοί: Οι τιμές των χυμών πορτοκαλιού έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, περίπου 4,49 δολάρια ανά λίβρα.
  • Γαλακτοκομικά: Οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθούν από τον Οκτώβριο, όταν συνήθως ξεκινούν οι συζητήσεις για τα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και βιομηχανίας. Ειδικότερα, η επάρκεια του πρόβειου γάλακτος κλονίζεται λόγω ζωονόσων, ενώ το αγελαδινό γάλα κινείται στην περιοχή των 0,50-0,52 ευρώ/κιλό.
  • Κρέας: Αν και για το κρέας δεν υπάρχει ανάλογη ενημέρωση, τηρείται στάση αναμονής διότι αφενός οι τιμές του κρέατος συνήθως ακολουθούν τις τάσεις των ζωικών προϊόντων, αφετέρου οι ζωονόσοι και τα προβλήματα στην κτηνοτροφία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις τιμές.
    Πηγή: naftemporiki.gr
27 August 2024
Banner