Αμηχανία για ενδεχόμενη κατάργηση του ΟΣΔΕ από το gov.gr

10 July 2024

Αμηχανία για ενδεχόμενη κατάργηση του ΟΣΔΕ από το gov.gr

Η απόφαση της ΕΘΕΑΣ να επιτρέψει την κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ από τους παραγωγούς μέσω της πλατφόρμας gov στα συνεταιριστικά ΚΥΔ δημιούργησε σχετική αναταραχή, προκαλώντας πανικό σε ορισμένους κύκλους, οι οποίοι απειλούν να αποσύρουν τη δήλωση ΟΣΔΕ από την πλατφόρμα λόγω κόστους.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή εδώ και τρεις μήνες για μεμονωμένες αιτήσεις αγροτών με τους προσωπικούς τους κωδικούς. Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Είναι αδιανόητο να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές. Η δήλωση ΟΣΔΕ στην κυβερνητική πλατφόρμα ήταν μια κατάκτηση των αγροτών».

Ο κ. Σατολιάς εξήγησε ότι το ζήτημα είναι διαδικαστικό. Οι αγρότες που υποβάλλουν την δήλωση ΟΣΔΕ στα ΚΥΔ μπορούν με ένα κουμπί να ανοίξουν όλες τις αιτήσεις στο σύστημα. Αν γίνει online μέσω gov, θα βλέπουν την καρτέλα μεμονωμένα για κάθε δικαιούχο. Το ΚΥΔ μπορεί να «μεταφέρει» την ατομική δήλωση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ όταν αυτή ανοίξει.

Υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρες δηλώσεις ΟΣΔΕ ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αποφευχθούν οι περσινές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Τόνισε ότι οι δηλώσεις πρέπει να προχωρήσουν για να καταβληθούν οι προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εδώ και τρεις μήνες καθυστερήσει να ανοίξει την πλατφόρμα, παραπλανώντας τους αγρότες και τα ΚΥΔ. Αν και επανειλημμένα υποσχέθηκε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει σύντομα, βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο και οι δηλώσεις καθυστερούν. Σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω των ΚΥΔ, όπου καταθέτει η πλειοψηφία των αγροτών.

Οι πληρωμές 150.000 αγροτών με «αστρονομικά ποσά» της τάξης των 1 έως 5 ευρώ προκάλεσαν γέλια στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ το Μαξίμου και το ΥπΑΑΤ παραμένουν αδιάφορα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, διαχειριζόμενος κοινοτικά χρήματα, έχει καταστεί αναξιόπιστος στους αγρότες και την Κομισιόν, που τον έχει υπό επιτήρηση.

Η απόπειρα να αφαιρεθεί η δήλωση ΟΣΔΕ από την πλατφόρμα gov θα είναι το αποκορύφωμα της ασυνέπειας ενός κράτους. Αναμένουμε την αντίδραση του νέου υπουργού ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.

Πηγή: Αgrotypos.gr

10 July 2024
Banner