Αλυσιδωτά “λουκέτα” σε εργοστάσια λιπασμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

15 June 2022

Αλυσιδωτά “λουκέτα” σε εργοστάσια λιπασμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Related Articles

Η εταιρεία λιπασμάτων CF Fertilizers ανακοίνωσε ότι θα κλείσει οριστικά ένα από τα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Ince, κοντά στο Chester, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παραγωγή της.

Η εταιρεία, μέλος του Ομίλου της American CF Industries Holdings, δήλωσε ότι η κίνηση να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο γίνεται ώστε «η επιχείρηση να καταφέρει να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα», καθώς υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα ντόμινο περικοπών και αναστολής εργασιών σε πολλά εργοστάσια.

Ο Bret Nightingale, διευθύνων σύμβουλος της CF Fertilizers UK, δήλωσε: «Ως κατασκευαστές υψηλού κόστους σε μια παγκόσμια, εξαιρετικά ανταγωνιστική βιομηχανία, βλέπουμε σημαντικές προκλήσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, λόγω της τρέχουσας επιχειρησιακής κατάστασης. Αποφασίσαμε να κάνουμε έναν στρατηγικό ελιγμό, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίσει να υπάρχει η εταιρεία μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, θα λειτουργεί στο εξής μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής, στο Billingham».

Το εργοστάσιο παραγωγής στο Billingham στο Teesside είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο για την παραγωγή αμμωνίας, νιτρικού αμμωνίου (AI) και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη χώρα. Η μονάδα παραγωγής Ince δεν παράγει αμμωνία από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Cargill επιβεβαίωσε, επίσης, την πρόθεσή της να κλείσει το εργοστάσιο σύνθλιψης στο Halle στο Ηνωμένο Βασίλειο «λόγω των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς», ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως αυτή η εξέλιξη θα στοιχίσει 36 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2022. Το εργοστάσιο Cargill, το οποίο λειτουργεί από το 1985, αλέθει ελαιοκράμβη και ειδικές καλλιέργειες για την εξαγωγή αργού πετρελαίου και αλεύρι μέτριας πρωτεΐνης. Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για ποικίλες χρήσεις τροφίμων (όπως μαργαρίνη), βιοντίζελ και ζωοτροφές.

Αδιέξοδο στα εργοστάσια λιπασμάτων

Tα λουκέτα που μπαίνουν στα εργοστάσια οφείλονται στην αύξηση των τιμών των λιπασμάτων στην Ευρώπη οι οποίες επηρεάζονται πρώτα από τις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Chris Elliott, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων, δήλωσε: «Το κλείσιμο της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής λιπασμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων της χώρας. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία οι τιμές των λιπασμάτων είναι στα υψηλότερα επίπεδα και πολλοί αγρότες αγωνίζονται να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται για να καλλιεργήσουν. Αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη καλλιεργειών και περαιτέρω αύξηση των τιμών από το φθινόπωρο και μετά. Ένα επιπλέον πλήγμα στον κλάδο είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται ως υποπροϊόν στην παραγωγή λιπασμάτων. Αυτό το αέριο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για την ψύξη των τροφίμων, τη συσκευασία και τη συντήρησή τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έλλειψη CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους και κάθε φορά η μεταποιητική βιομηχανία αντιμετώπιζε μια κρίση που ξεπεράστηκε με εισαγωγές. Είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί μια τέτοια λύση αυτή τη φορά».

Πηγή: foodnavigator.com

15 June 2022
Banner
Banner