Αλλαγές στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, ζητά ο Π. Πεβερέτος

19 July 2023

Αλλαγές στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα  ΚΑΠ, ζητά ο Π. Πεβερέτος

Μια ολοκληρωμένη ακτινογραφία της ελληνικής κτηνοτροφίας, των θετικών στοιχείων της και των αδυναμιών της, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου για τις «Τομεακές στρατηγικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας», ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε ότι από τις εξαγωγές φέτας και γιαουρτιού μπαίνουν στη χώρα μας 866 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό νούμερο στο εμπορικό μας ισοζύγιο.

Ποιός είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας

Σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας απασχολεί πάνω από 500.000 άτομα στη χώρα µας (120.000 οικογένειες με 400.000 μέλη). Περίπου 30.000 επιχειρήσεις, κύρια μικρομεσαίες με 100.000 εργαζόμενους δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Τα προϊόντα που παράγονται είναι: πάνω από 400.000 τόνοι κρέας, 1.500.000 τόνοι γάλα περίπου (876.000 τόνοι αιγοπρόβειο και 643.000 τόνοι αγελαδινό γάλα) και 120.000 περίπου τόνοι αυγά.

Η πιο ισχυρή παρουσία στην αγορά έχουν τα τυροκομικά προϊόντα, όπου έχουν κατοχυρωθεί 23 τυριά ΠΟΠ και 2 ΠΓΕ, με εμβληματικό προϊόν και διεθνώς αναγνωρισμένο τη φέτα.

Αναγκαία μέτρα για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα

Ο κ. Πεβερέτος παροσυίασε τις προτάσεις του ΣΕΚ για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα που θα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια:

  • Νομοθέτηση ακατάσχετου των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων.
  • Εξασφάλιση ρευστότητας
  • Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.
  • Για τη μείωση του  κόστους ενέργειας: Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί  για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων ( 0,07 €/κιλοβατώρα).
  • Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το κρέας, το ελαιόλαδο κ.α. Θεσμοθέτηση ειδικού νόμου και χρηματοδότηση έως 100%  για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των στάβλων, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Προστασία των αγροτικών ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις».
  • Επίλυση των προβλημάτων έκδοσης της άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και θεσμοθέτηση μεταβίβασης αυτής σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
  • Ισχυροί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών. Ενίσχυση, αναδιοργάνωση και αλλαγή πλαισίου λειτουργίας Συνεταιριστικών Δομών (Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών) και θεσμικής εκπροσώπησής τους.
  • Γενετική Βελτίωση των ζώων με στόχο την βελτιστοποίηση των αποδόσεων τους.
  • Ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
  • Τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων  και Ποτών  (άρθρο 82) που αφορά το γιαούρτι και επαναφορά στην υποχρέωση χρήσης νωπού γάλακτος. Αναγνώριση του Ελληνικού Γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
  • Στήριξη των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων.
  • Ενιαίο σχέδιο logistics για τη χώρα, που θα προβλέπει  τη δημιουργία κέντρων agrologistics (αποθήκευση, διανομή και εμπορία) και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε αυτά (digital transformation).
  • Ανασυγκρότηση της  υπαίθρου, γρήγορες συνδέσεις με το διαδίκτυο και κατάλληλες δικτυακές υποδομές.
  • Εργάτες γης και κτηνοτροφίας. Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών εγκριτικών πράξεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Δυνατότητα των κτηνοτρόφων, φυσικών προσώπων να απασχολούν εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ.
  • Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης  με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

Αλλαγές στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2023-2027 καταρτίστηκε χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με τους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων. Από την πλυερά του ο ΣΕΚ ζητά να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν κι επίσης αναδιανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους, με βάση τα ζώα που έχουν, να μην δικαιούνται βοσκοτοπικά δικαιώματα όσοι δεν έχουν ζώα.

Όσο αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ο ΣΕΚ διαφωνεί με τα ποσά που ενέταξε η προηγούμεςνη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ζητά:

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν:

  • Για  την Κρήτη – νησιά: 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές: 25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10€/αρνάδα.
  • Για τον τομέα της  βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: αγελάδες: 200€ /ζώο, μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€ /ζώο, μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 150€ /ζώο, μοσχίδες αναπαραγωγής: 500€ /ζώο.

Επίσης ζητά να υπάρξει ειδική ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με αυξημένο κονδύλι , όπως στο βαμβάκι, ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός αυτάρκειας σε ζωοτροφές.

19 July 2023
Banner
Banner