Αδικαιολόγητη η αισχροκέρδεια στις αγορές τροφίμων, επισημαίνει η κυβέρνηση

15 September 2023

Αδικαιολόγητη η αισχροκέρδεια στις αγορές τροφίμων, επισημαίνει η κυβέρνηση

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο και ήδη έχουν γίνει αισθητές οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά, στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ, γεγονός που δεν δικαιολογείται, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση.

Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα. Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Επομένως, από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε  8.000 στρέμματα. Μάλιστα, υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση. Επομένως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουνε η κερδοσκοπία που αυτή τη στιγμή συναντάται στις αγορές είναι απολύτως αυθαίρετη και αδικαιολόγητη.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.

 Σε ό,τι αφορά τις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης οι ντομάτες παρουσιάζουν άνοδο κατά 36%, τα αγγούρια κατά 23%, τα κολοκυθάκια κατά 22% και τα λάχανα κατά 20%, με εκπροσώπους της αγοράς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα: τα αγγούρια από τα 40 λεπτά το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 50 λεπτά μέσα σε μια εβδομάδα, τα κολοκύθια από το 1 ευρώ άγγιξαν τα 1,5 ευρώ στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά 55,5% αυξήθηκε και η χονδρική τιμή της ντομάτας μέσα σε 8 ημέρες, από τα 90 λεπτά στα 1,4 ευρώ. Φυσικά, δεν θα μείνουν «ανέγγιχτες» και οι τιμές σε ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά και κρέας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, σχετικά με όσα γράφονται και ακούγονται για την αδυναμία παραγωγής των πλημμυρισμένων εκτάσεων για τουλάχιστον 5 έτη, τα χαρακτήρισε ανεδαφικά και είπε ότι καταρρίπτονται από τους επιστήμονες του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Για τις δηλώσεις  των πληγέντων στον ΕΛΓΑ ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον γίνονται δεκτές και χειρόγραφες δηλώσεις, με στόχο να κινηθεί η διαδικασία με γρηγορότερους ρυθμούς και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους παραγωγούς. Και υπενθύμισε ότι στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης αγροτών (τηλ.: 2410231938-29, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ) το οποίο έως τώρα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των δηλώσεων, καθώς για φυτική παραγωγή ήταν πάνω από 2.160 και για το ζωικό περί τις 2.000.

Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε πως στα προγράμματα του ΠΑΑ που είναι ήδη σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές θα δοθεί 6μηνη παράταση.

15 September 2023
Banner
Banner