Αγρότες εκτός παραγωγής με ευθύνη τεχνοκρατών
Related Articles
Στην τρέχουσα επικαιρότητα στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και υπεύθυνος για την ποιότητα της υπαίθρου, κατηγορώντας ευθέως τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και των ελληνικών υπουργείων ότι με τις πολιτικές τους απομάκρυναν τους αγρότες από την παραγωγική διαδικασία.
Το αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, είναι η χώρα να δαπανά σήμερα πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για αγροτικά προϊόντα.
ΚΑΠ χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο τελευταίες Κοινές Αγροτικές Πολιτικές (ΚΑΠ) συνέβαλαν καθοριστικά στην αποδιάρθρωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αυτές σχεδιάστηκαν από τεχνοκράτες που εστίασαν στα στρέμματα και όχι στην πραγματική παραγωγή, αγνοώντας τις ανάγκες των παραγωγών και της αγοράς.
Το αδιέξοδο των εικονικών τιμολογίων
Ο κ. Ιερωνυμάκης επισημαίνει πως σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο να κυκλοφορούν εικονικά τιμολόγια, λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης. Ο συντελεστής φορολόγησης που ξεπερνά το 45% λειτουργεί αποτρεπτικά, καθιστώντας κάθε σκέψη για φοροδιαφυγή εντελώς ασύμφορη.
Επιχειρήσεις χωρίς δραστηριότητα απορρίπτονται
Ο περιφερειακός σύμβουλος τονίζει ότι για να ενταχθεί μια αγροτική εκμετάλλευση σε προγράμματα ή να λαμβάνει επιδοτήσεις, πρέπει να παρουσιάζει παραγωγική δραστηριότητα - είτε πρόκειται για τη φυτική είτε για τη ζωική παραγωγή. Επισημαίνει πως επιχειρήσεις που δηλώνουν ζώα αλλά δεν παράγουν γάλα, ή φυτείες χωρίς εμπορεύσιμη παραγωγή, θεωρούνται μη βιώσιμες και μένουν εκτός ενισχύσεων.
Η ανάγκη για νερό και η γραφειοκρατία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της άρδευσης, τονίζοντας την κρισιμότητα της διαθεσιμότητας νερού. Ο ίδιος, όπως λέει, παραγκωνίστηκε από το υπουργείο επειδή επέμενε στο θέμα της παραγωγής και όχι των επιδοτήσεων. Ανέφερε, μάλιστα, την προσωπική του εμπειρία: όταν επιχείρησε να ενταχθεί σε αρδευτικό πρόγραμμα, αντιμετώπισε αμέτρητα γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλογες απαιτήσεις που τελικά τον απέκλεισαν από τη διαδικασία.
Παράδειγμα ενός αποτυχημένου φακέλου
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φάκελός του απορρίφθηκε επειδή του αποδόθηκε λανθασμένα «κωδικός ξερικής καλλιέργειας», παρ' ότι το 30% της έκτασης αρδευόταν. Παρουσίασε, όπως είπε, όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδειες πηγαδιών και παροχής από τον Δήμο Ηρακλείου) ήδη από το 2013, όμως το σύστημα είχε «κλειδώσει». Επιπλέον, του επιβλήθηκε περιορισμός ως προς την κατασκευή δεξαμενών - του επέτρεπαν μόνο 20 τόνων, λες και είχε να ποτίσει… γκαζόν, όπως ειρωνικά σχολίασε.
Πίεση και απογοήτευση στους πραγματικούς παραγωγούς
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης υποστηρίζει ότι όλη αυτή η κατάσταση εξανάγκασε τους πραγματικούς παραγωγούς να αποχωρούν από κάθε προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδοτούμενα αρδευτικά έργα. Παρότι οι αγρότες ζητούν τέτοια μέτρα, η Πολιτεία -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν ανταποκρίνεται.
Δάνεια, χρέη και έλλειψη νερού
Ο ίδιος τονίζει πως πολλοί αγρότες έχουν επενδύσει σοβαρά ποσά (σε θερμοκήπια, συστήματα άρδευσης κ.ά.) και έχουν χρεωθεί σε τράπεζες. Την ώρα που είναι αντιμέτωποι με κόκκινα δάνεια, δεν τους παρέχεται το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγή: το νερό. Κάνει λόγο για «πατέντες» και αδιαφανείς πρακτικές στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά προγράμματα, όπως αυτό της πρώην ΑΤΕ, όπου χρεώνονταν ασφάλιστρα για απίθανους κινδύνους όπως… πτώση αεροπλάνου!
Το λάθος πλαίσιο της ΚΑΠ
Τέλος, ο Ιερωνυμάκης επιμένει ότι οι τεχνοκράτες της ΚΑΠ δημιούργησαν ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την έξοδο των πόρων από την πραγματική παραγωγή. Οι αποφάσεις που λαμβάνονταν δεν στόχευαν στην ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά σε έναν διοικητικό σχεδιασμό αποκομμένο από τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου.
Πηγή: ellinasagrotis.gr