Αγροτική πολιτική και βιοοικονομία – Το μέλλον της Ε.Ε. μετά το 2027

10 December 2024

Αγροτική πολιτική και βιοοικονομία – Το μέλλον της Ε.Ε. μετά το 2027

Related Articles

Η πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις 9-10 Δεκεμβρίου 2024 επικεντρώθηκε στη χάραξη στρατηγικών για τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), την ανάπτυξη της βιοοικονομίας και τη διαχείριση των δασών.

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. έθεσαν κρίσιμες βάσεις για μια ανταγωνιστική, βιώσιμη και αγρότη-κεντρική προσέγγιση, με έμφαση στη στήριξη της πράσινης μετάβασης και της καινοτομίας.

Η μετα-2027 Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στις 9 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα συμπεράσματα για μια ΚΑΠ μετά το 2027 που θα εστιάζει στους αγρότες και θα προάγει την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και τη γνώση. Ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, Ιστβάν Νάγκι, τόνισε τη σημασία της διατήρησης δύο πυλώνων στην ΚΑΠ και της συνέχισης των άμεσων ενισχύσεων για τη σταθερότητα του αγροτικού εισοδήματος.

Οι υπουργοί πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπ' όψιν την πολιτική καθοδήγηση του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη» και ειδικότερα για το «Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα» στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Επιτροπής, καθώς και για τις νομοθετικές προτάσεις που θα αφορούν τη μετα-2027 ΚΑΠ.

Η βιοοικονομία ως μοχλός ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της βιοοικονομίας αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης, με τους υπουργούς να ζητούν από την Επιτροπή απλούστερες και συνεκτικές πολιτικές. Η βιοοικονομία, σύμφωνα με το Συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει την Ε.Ε., ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, με επίκεντρο τη νεολαία. Το Συμβούλιο αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες της βιώσιμης παραγωγής βιομάζας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Διαχείριση δασών

Η ουγγρική προεδρία παρουσίασε την πρόοδο στο πλαίσιο παρακολούθησης των δασών της Ε.Ε., με στόχο την εναρμόνιση και τυποποίηση των δεδομένων. Οι υπουργοί ζήτησαν μια πιο απλοποιημένη προσέγγιση, βασισμένη στα εθνικά συστήματα παρακολούθησης, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και των εξόδων. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ευελιξία, ώστε να ληφθούν υπ' όψιν οι εθνικές ιδιαιτερότητες.

Μελλοντικές προοπτικές

Η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της βιοοικονομίας ως στρατηγικού εργαλείου για μια πιο βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθεκτική Ευρώπη. Ειδικότερα, η ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής βιοαερίου και της ανακύκλωσης θρεπτικών συστατικών στις φάρμες κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Η υλοποίηση αυτών των πολιτικών θα καθορίσει το μέλλον της αγροτικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε., ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

10 December 2024