«Έφυγε» ο Κ. Κουτσουμανής -Μεγάλη απώλεια για την επιστημονική κοινότητα
Related Articles
Ένα διακεκριμένο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο Κώστας Κουτσουμανής, ένας φωτεινός άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας, «έσβησε» απροσδόκητα σε ηλικία 52 ετών αφήνοντας κενό οδυνηρό σε οικείους, φίλους και συνεργάτες. Αφήνει πίσω του σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων από τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Γεωπονίας, και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Θα μας λείψει η οξύνοια και το άοκνο πνεύμα του, το πλατύ χαμόγελο και η ζεστή του καρδιά, το άσβεστο χιούμορ και οι ατέλειωτες ιστορίες του.
Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Κώστας Κουτσουμανής ήταν Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων και Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2018 μέχρι το 2024 διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής Βιολογικών κινδύνων, και από το 2108 μέλος της ομάδας Joint FAO/WHO Expert Meetingon Microbiological Risk Assessment (JEMRA).
Από το 2024 ήταν Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Ασχολήθηκε ερευνητικά με τη μελέτη και βελτίωση της μικροβιολογικής ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, την ανάπτυξη εργαλείων ποσοτικής μικροβιολογίας (μαθηματικά μοντέλα) και προσδιορισμού επικινδυνότητας, την ανάπτυξη στοχαστικών προσεγγίσεων στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, την ανάπτυξη και εφαρμογή χρονο-θερμοκρασιακών δεικτών και καινοτόμων συσκευασιών των τροφίμων κλπ.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευθεί σε περισσότερες από 250 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του SCI, 15 κεφάλαια σε βιβλία και 150 πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, ενώ το δημοσιευμένο έργο του έχει περισσότερες από 13500 αναφορές και δείκτη h=65. Ως επιστημονικός υπεύθυνος είχε λάβει χρηματοδοτήσεις άνω των 5 εκατομυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
Αφήνει πίσω του σύζυγο και δύο παιδιά.
Το Meat News αποχαιρετά με οδύνη έναν σταθερό συνεργάτη στα Συνέδρια Κρέατος και έναν άξιο επιστημονικό εκπρόσωπο της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς ασφαλείας τροφίμων.