Έκτακτη σύγκληση Ε.Ε., ΟΗΕ και αφρικανικών εθνών για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

27 September 2022

Έκτακτη σύγκληση Ε.Ε., ΟΗΕ και αφρικανικών εθνών για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Στις 24 Σεπτεμβρίου η Γαλλία συγκάλεσε συνάντηση με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων αφρικανικών εθνών, οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επείγουσα αντιμετώπιση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετέδωσε το Reuters.

Ενώ η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν προέτρεψε αυτή την εβδομάδα τις ουδέτερες χώρες - πολλές από τις οποίες βρίσκονται στον παγκόσμιο Νότο - να συνταχθούν με την Ουκρανία και τη Δύση.

«Οι εντάσεις στην αγορά τροφίμων είναι πιο επιδεινωμένες από ποτέ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική Προεδρία, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή της για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, επηρέασε την αγορά λιπασμάτων και καλλιεργειών, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ουκρανία, και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της φέτος λόγω του πολέμου, ενώ η ενεργοβόρα παραγωγή λιπασμάτων επλήγη σοβαρά από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Ε.Ε. υπενθύμισε τις υπάρχουσες εξαιρέσεις σε όλα τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την παροχή πρόσθετων κατευθυντήριων γραμμών για να διευκρινιστεί η εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Ρωσίας», ανέφερε το προεδρικό γραφείο, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει ένας μηχανισμός αγοράς λιπασμάτων έκτακτης ανάγκης για την Αφρική.

Μια συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων θα συγκληθεί στο Παρίσι πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου για να κλιμακώσει την παραγωγή το συντομότερο δυνατό, αναφέρουν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, συμπληρώνοντας: «Καλούμε τους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν την ευθύνη για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών και τη διασφάλιση της διαφάνειας της αγοράς, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής λιπασμάτων σε όλες τις περιοχές του κόσμου».

27 September 2022
Banner
Banner