Άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείων για άμεση στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς – Συμφωνία για ευθεία εφαρμογή της ΚΑΠ και αύξηση του Γεωργικού Αποθέματος

14 November 2023

Άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείων για άμεση στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς – Συμφωνία για ευθεία εφαρμογή της ΚΑΠ και αύξηση του Γεωργικού Αποθέματος

Στη Ρώμη συναντήθηκε, σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών Φρανσέσκο Λολομπρίτζιντα και συμφώνησαν, μεταξύ άλλων αγροτικών και οικονομικών θέματων, την ενεργοποίηση του EUMED-9, δηλαδή τις εννέα χώρες της Μεσογείου της Ε.Ε. Μάλιστα, η πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της EUMED-9 έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου στην πρεσβεία της  Ιταλίας στις Βρυξέλλες.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι οι υπουργοί των χωρών της Ε..Ε και ο Επίτροπος Γεωργίας που βρέθηκαν στην Θεσσαλία πραγματικά συγκλονίστηκαν από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χώρα μας  και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι χώρες του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στον Ιταλό ομόλογο να γίνει συνάντηση μεταξύ των χωρών του Νότου για να συντονιστούν οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Συμφωνία για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Από τα θέματα που θίχτηκαν ήταν η παράκαμψη της γραφειοκρατίας ώστε να δοθεί πιο άμεσα η στήριξη στις χώρες που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή, με αφορμή τις καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά συμφωνήθηκε και η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι δύο υπουργοί, επίσης, επίσης, συμφώνησαν στην υποστήριξη της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κροατία για δυνατότητα χρησιμοποίησης τουλάχιστον του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως επί παραδείγματι, σε ζητήματα που συνδέονται με τις απαιτήσεις για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ενώ συζήτησαν και για τη νέα ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι δύο υπουργοί  συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και να βρεθεί στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της Ε.Ε., καθώς συνδέεται με τον περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την επισιτιστική ασφάλεια.

14 November 2023
Banner
Banner