Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα

02 April 2025

Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Μάρτιο, έναντι 3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,2%, μειωμένος από το 2,3% του προηγούμενου μήνα.

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση (+1,8%), γεγονός που αποδεικνύει ότι η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ζήτημα στη χώρα.

Πληθωρισμός τροφίμων

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, η χώρα μας έχει τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη, με 1,7%, έναντι μέσου όρου 2,9% στις υπόλοιπες χώρες. Η μείωση αποδίδεται σε μέτρα όπως οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Επιπλέον, αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα e-katanalotis.gr, επιτρέποντας στους πολίτες να συγκρίνουν τιμές προϊόντων.

Τάσεις και εκτιμήσεις

Στην Eυρωζώνη, οι υπηρεσίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού τον Μάρτιο (3,4%), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%). Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά διατηρήθηκαν σταθερά (0,6%), ενώ η ενέργεια παρουσίασε αρνητικό πληθωρισμό (-0,7%).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώθηκε στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3%, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία καταγράφηκε χαμηλότερος ρυθμός από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (0,9% και 2,2% αντίστοιχα). Αντίθετα, στην Ιταλία οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, αγγίζοντας το 2,1%.

Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9% το 2025, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,5%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,3% το 2026, παραμένοντας ελαφρώς πάνω από το όριο του 2% που θέτει η ΕΚΤ, ενώ το 2027 αναμένεται νέα αύξηση στο 2,5%, λόγω των επιπτώσεων του ETS2 στον ενεργειακό τομέα.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2,2% έως το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, φέτος αναμένεται να διατηρηθεί στο 3,6%, όπως και το 2024, ενώ το 2026 θα μειωθεί στο 2,8%.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2025-2026, με 2,3% και 2,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (2,5% και 2,3%). Οι αναθεωρημένες προβλέψεις ενισχύουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των διεθνών οικονομικών εξελίξεων στις εγχώριες τιμές και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Πηγή: ot.gr

02 April 2025
Banner