Άμεσα οικονομική στήριξη για όλους τους κτηνοτρόφους απαιτεί ο ΣΕΚ

10 February 2023

Άμεσα οικονομική στήριξη για όλους τους κτηνοτρόφους απαιτεί ο ΣΕΚ

Οι κτηνοτρόφοι, τον τελευταίο κυρίως χρόνο, βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής καταστροφής, μην έχοντας τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα υπερβολικά κόστη που αυξάνονται μέρα τη μέρα. Οι υποσχέσεις του ΥΠΑΑΤ για έκτακτη στήριξη του κλάδου δεν κάλυψαν όλους τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα και σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΚ, πάνω από 10.000 κτηνοτρόφοι απ΄ όλα τα μέρη της Ελλάδας έμειναν εκτός πληρωμής για τις ζωοτροφές.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας «…Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τους κινδύνους αποκλεισμού κτηνοτρόφων από την συγκεκριμένη ενίσχυση για διάφορους λόγους, η πραγματοποίηση της πληρωμής επιβεβαίωσε τους φόβους μας.

Δεν είναι μόνο ότι αποκλείονται κτηνοτρόφοι που παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν πληρώθηκαν για διάφορους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα  που μεταβιβάστηκαν κλπ). Υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που αποκλείονται για άγνωστους λόγους ενώ διαθέτουν τον απαιτούμενο τζίρο.

Σαν Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επισημαίνουμε ότι πρέπει να καλυφθούν με την ενίσχυση όσοι κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός πληρωμής.

Είχαμε από την πρώτη στιγμή όμως επισημάνει, ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, ένα χρόνο μετά τις αρχικές συζητήσεις για ενίσχυση της κτηνοτροφίας, απαιτείται επί πλέον ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ και ζητάμε από το υπουργείο να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Όσο καθυστερεί η ενίσχυση χρονικά, τόσο οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν.

Η συνέχιση της σφαγής ζωικού κεφαλαίου, το κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι γεγονότα που απαιτούν άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ. Δεν είναι μόνο το κόστος των ζωοτροφών, είναι και το κόστος της ενέργειας, είναι και η χαμηλή τιμή που απολαμβάνουν στα προϊόντα τους (γάλα-κρέας) ενώ αυτή φτάνει πανάκριβα στο ράφι, είναι και η υπερχρέωση των παραγωγών σε μια οικονομική κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι.

Ο πιο αδύνατος κρίκος στη διατροφική αλυσίδα είναι η πρωτογενής τομέας. Είναι όμως ο πιο σημαντικός, γιατί ούτε η μεταποίηση, ούτε η εμπορία μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Άρα είναι και αυτός που στην κρίση πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα».

10 February 2023
Banner
Banner