Άμεσα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου – Αποζημιώσεις 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό θα καταβληθούν τον Φεβρουάριο

12 January 2024

Άμεσα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου – Αποζημιώσεις 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό θα καταβληθούν τον Φεβρουάριο

Συναντήσεις είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενακης, σήμερα με μελισσοκόμους, πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, βουλευτές, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ΑνδρέαςΛυκουρέντζο  τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριο Βιδάκη.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί έτσι ώστε οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις  καταστροφές, με στόχο  να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ.€ έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Οι μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥΠΑΑΤ.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κ.λπ.) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο ΥπΠΑΑΤ τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επιπλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ Δήμητρα να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

12 January 2024
Banner
Banner